Vi lever i en tid av snabb förändring. Ingenting är längre som förut som man sjöng på 70-talet. Och nu går det ännu snabbare: ingenting är längre som nyss.
Och i en tid fylld av ett växande informationsbrus får vi allt mindre tid för reflektion och begrundande. Vi rusar snabbt framåt åt samma håll som resten av flocken.
Det var väl Hjalmar Söderberg som sa att livet pågick för fullt medan jag var upptagen av annat! Nu får man väl säga livet pågick för fullt medan jag var på Facebook. Man kanske kan ladda ner Livet som app?
För oss i den snabbt växande andelen svenskar som är eller är på väg mot pensionering är frågan vad vi ska göra med resten av livet? Och vad har vi gjort av livet hittills?
Har vi lyckats? Är vi lyckliga? Vad är det vi blir lyckliga av? Är vi nöjda? Har vi styrt våra liv dit vi ville? Har vi varit projektledare för våra egna liv?
Givetvis varierar lyckobegreppet från person till person. Men man kan ändå säga generellt att vill man ha fullt svängrum och möjlighet att välja krävs att vi samtidigt har: tid, hälsa och pengar.
Saknar vi en av dessa resurser blir vi vingklippta i våra vägval mot lyckan.
Tiden som bristvara
För alla som är mitt uppe i karriären och stressas av sociala medier är det tiden som är bristvara.
Man har hälsa och pengar men inte tid. Man hoppas på att man ska få tid så småningom – just nu är det lite mycket! Och redan från tidig barndom har dagens växande släkte små fullklottrade kalendrar med alla aktiviteter som de ska skjutsas till och från. Man kan nästan tycka att barnen bestulits på sin obekymrade barndom med mycket tid för att hitta på kul saker och att undersöka sin omgivning.
Bristen på hälsa och välbefinnande
Dessvärre finns det risk att när man får gott om tid kan det vara brist på hälsa som begränsar tillvaron. När man börjar trappa ner arbetslivet börjar ofta krämporna komma och mycket kul som man har skjutit upp till pensionen får ställas in lika säkert som ett SJ-tåg.
Bristen på pengar
Många som är på väg mot nertrappning och pension oroar sig för att pensionen inte ska räcka till, varför man jobbar några år extra. För att få pengar till att göra kul saker när man fyller 68 eller 70? Med ökad risk att det blir hälsan som blir bristvaran.
Vad vill jag då säga med dessa funderingar (dystopier)?
Jo, tänk på den gamla uppmaningen om att fånga dagen (carpe diem). Gläds åt allt som finns att glädjas åt – även det lilla i livet.
Du som är frisk och har pengar – passa på att utnyttja varje tillfälle att ta ut svängarna. Låt det viktiga i livet få lite mera av din tid. Att umgås med vänner är kanske allra viktigast. Och du som är på språng: Världen går inte under för att du uteblir från ett av dagens tre möten.
Tommy Jansson
utvecklingskonsult, Stigtomta
"Du som är frisk och har pengar – passa på att utnyttja varje tillfälle att ta ut svängarna. Låt det viktiga i livet få lite mera av din tid."