Jansson: "Konsten att driva företag i en by"

Krönikor2015-02-21 06:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har alltid intresserat mig att försöka förstå det här med entreprenörskap. Vad är det som gör att vissa människor – även under svåra förutsättningar blir företagare?

Vi kan konstatera att de som startar ett nytt företag brinner för en idé och att det oftare är lusten att anta en utmaning, att testa vad man klarar av som är drivkraften än att man ska göra sig en förmögenhet. Man kan också se betydelsen av förebilder – de som växt upp i en miljö där företagande är ett självklart alternativ till försörjning genom en anställning, startar i större utsträckning eget. Värdegrunden är alltså viktig.

I ett företagarland som USA ser folk med respekt på den som försökt och vågat ta en risk – även om han/hon inte lyckats. I en sådan miljö behöver man inte vara så rädd för att göra bort sig.

För att starta ett företag på en liten ort eller på ren landsbygd krävs mycket mod och handlingskraft. Det man brukar kallar jävlar anamma.

I Stigtomta, där jag bor, finns flera småföretag varav Stigtomta kvarn är ett av de större. Kvarnen drivs i dag av Andreas Edvinsson som är tredje generationen inom jordbruk och förädling. Kvarnen i Stigtomta köpte man 2005 och sedan dess har man utvecklat verksamheten med förädling av råvaror till djurfoder. Man säljer för cirka 40 miljoner per år – direkt till kund eller via sina butiker i Stigtomta, Gnesta och Nyköping.

Vi träffar Andreas Edvindsson på kontoret i kvarnen eller Foderfabriken som den oftast kallas. Andreas berättar hur man gradvis moderniserat kvarnen bland annat för att få ner ljudnivån från processen. Något som grannarna har uppskattat.

Han har pågående kontakter med Nyköpings kommun för att få tillgång till mera tomtmark för en större butik och lagerbyggnad intill kvarnen. Kommunen är angelägen om att hjälpa till med att lösa denna tomtfråga.

När det gäller attityden till företagande i stort märker Andreas en tydlig kulturskillnad mellan Sörmland och Västergötland där han har sina rötter. I Västergötland finns en i grunden positiv syn på företagande och det är naturligt för myndigheterna att hjälpa till när något hängt upp sig.

Stigtomta kvarn har tre foderbutiker och man räknar med att starta flera framöver. Man sonderar också möjligheterna till export till Europa vilket kräver att man får större lagerutrymmen i Stigtomta. Sammantaget ser Andreas stora framtidsmöjligheter för sin verksamhet och han ser fram mot ett fortsatt förbättrat klimat för företagande i Sörmland.

Från att ha varit ett län som dominerats av stora industrier (läs bruk) och stora lantbruk är Sörmland sakta på väg mot ett mer differentierat näringsliv med i första hand tjänsteproduktion. De nya och små företagen är oerhört viktiga för Sörmlands framtid – en sanning som man gärna ser ständigt bekräftad i det offentliga samtalet.

Tommy Jansson

utvecklingskonsult, Stigtomta

Läs mer om