Länge leve korven

Krönikor2015-05-23 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Carpaccion som ligger på tallriken framför mig ser ut som ett konstverk. De tunna skivorna är skurna till perfektion och täckta av en krämig gremolata och hyvlad parmesan. De råa oxfiléskivorna smälter i munnen och såhär fyra år senare börjar jag nästan drägla av blotta tanken på det som kan ha varit den ultimata carpaccion. Rätten serverades på en oansenlig taverna utanför Venedig och kostade i princip 
ingenting.

Jag samlar på matminnen. Minns en fantastisk kycklinglasagne i Riga. Världens kanske godaste grillade sardiner på en strandbar 
i Kroatien. En magisk ravioli i Polen. Ostfondue efter en 
heldags skidåkning i Österrikiska alperna ...

Nej, det är såklart ingen konst att samla på sig matminnen när man har semester. Med en solnedgång som inramning över ett stilla medelhav eller med en alptopp som fond smakar maten naturligtvis bättre än köttfärssåsen kanske gör en tisdagskväll hemma vid köksbordet.

Men trots alla dessa njutbara minnen finns det knappast något som slår en kokt korv med bröd en kylig vårkväll vid någon fotbollsplan på vischan. I dagens lördagsbilaga hyllar vi därför korven som fenomen. 
Vi har även besökt några av landets bästa finkrogar som faktiskt ligger i lilla Nyköping. Längre än så behöver man 
nämligen inte åka för att bli serverad 
en äkta matupplevelse numera.

Jenny Palmqvist

NÖJESREDAKTÖR jenny.palmqvist@sn.se 0155-767 25

Läs mer om