Aldrig tidigare har det varit så lätt att ta del av information och åsikter. Är detta informationssamhällets gyllene tidsålder?
Nej, snarare desinformationssamhällets, menar medieforskaren Jesper Strömbäck i en intervju med SVT i Västerbotten. När pr-konsulterna blir fler och människor med dold agenda sprider sin version av nyheter finns risken att viktig, och riktig, information aldrig når ut. Som möjlig åtgärd nämns några minuters nyhetssändning mellan tv-program. Men hur många av dem som man vill nå tittar på tablå-tv? Och på just de kanalerna?
Ett annat alternativ är tidningen, tänker jag. Men hur många läser en tidning då? undrar någon. Svaret är: Ganska många. I morse levererades SN till fler än 21 600 av SN-områdets runt 37 500 hushåll. Andra läser tidningen på jobbet, på ett kafé eller bibliotek. Och varje vecka surfar runt 60 000 besökare in på sn.se. Kanske börjar någon läsa en artikel om ett ämne de inte visste att de var intresserade av. Kanske klickar någon på en rubrik som de bara råkar få syn på. SN har ett stort ansvar för att förmedla nyheter som bör uppmärksammas.
Men vi har alla ett ansvar. Vill du dela något i sociala medier? Fundera först på vem som är avsändare och varför, och googla om du är osäker på äktheten.
Du kan också börja med att gilla SN på Facebook. Då får du tips om lokala nyheter, med tydlig avsändare och utan dold agenda, direkt i ditt flöde.
Anna Falk
REDAKTIONSCHEF anna.falk@sn.se 0155-767 49