Vad krävs för att 
vi ska vakna?

Krönikor2015-09-17 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljön i världshaven försämras dramatiskt, konstaterar Världsnaturfonden 
i en ny rapport. Mängden fiskar, fåglar och andra marina däggdjur som lever i havet har halverats bara sedan 1970-talet. Att våra hav är utfiskade beror bland annat på att den globala fiskeflottan är två till tre gånger så stor än vad som är hållbart, enligt rapporten.

Utan världshaven klarar vi oss inte. Haven ger oss syre och näring. Därför måste ekosystemet räddas, och det fort, varnar miljöorganisationen. Men varningsflaggorna över miljöns tillstånd är inte nya. Forskare och miljöaktivister har under flera decennier försökt uppmärksamma oss på den globala miljökrisen.

Även världens krig och konflikter är något som vi matas med varje dag. Det krävdes en gripande bild på en liten pojke, som låg död i strandbrynet efter att en flyktingbåt kapsejsat på Medelhavet, för att debatten om en humanare värld ordentligt skulle väckas till liv.

Inget foto kan nog på samma sätt representera miljöproblemen, så som bilden på treårige Alan kunde spegla krigets smärta. Men precis som flyktingkatastrofen är våra miljöproblem en fråga för politiker att handskas med. I höst hålls flera av årets viktigaste möten för att världens ledare ska enas.

I höst hålls flera toppmöten för världens ledare, som ska samarbeta kring FN:s hållbarhetsmål och 
klimatavtal. Medan politikerna sammanträder kanske vi kan inspireras av det stora engagemang och den medmänsklighet som vi sett tecken av den senaste tiden. Det finns ett brett engagemang för att göra världen lite bättre. En välmående miljö är trots allt a och o för människan, både på kort och lång sikt.

Anna-Karin Lampou

REPORTER anna-karin.lampou@sn.se 0155-25 68 25

Läs mer om