Widqvist: "Det är val i Ukraina på söndag"

Krönikor2014-10-24 05:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oksana, min tolk och fixare när jag jobbar i Ukraina, är dyster och lätt uppgiven inför söndagens parlamentsval. Vi talades vid i förrgår morse på Skype och hon kommer att lägga sin röst på något av president Petro Porosjenkos stödpartier. Vilket parti det blir har hon ännu inte bestämt sig för säger hon. Alla partier ligger till höger om mitten ända ut till de olika fascistgrupperingarna. Här finns inga socialliberala eller socialdemokratiska partier. Vi som hör hemma vänster om mitten är utan alternativ och får leta efter det minst onda på högersidan. Vi måste ju trots allt rösta, säger Oksana.

Politiska partier är självklarheter för oss i Sverige. Vi identifierar dem från vänster till höger: från Vänstern och Feministiskt initiativ till Sverigedemokraterna. De är partier med fungerande organisation, program och aktiva medlemmar i mängd. De är basen i vår parlamentariska demokrati och det är bara för medborgarna att söka sin ideologiska hemvist.

Men så ser det inte ut i Ukraina trots att vi med en svepande gest säger att landet är en demokrati. I sanningen är det ett lättvindigt och bedrägligt synsätt. En generös bedömning är att Ukraina har en stapplande demokrati, en mer verklighetsnära bild är ett partiväsen byggt på klaner, oligarker och rikskändisar av allehanda sort. Partierna är korrupta valapparater utan verkligt medlemsinflytande och mycket få aktiva medlemmar. Röstköp tillhör den rådande oordningen för att locka väljare till den egna valsedeln. Enligt en rapport 21/10 från valkommissionen är röstköpen färre nu än vid valet 2012. Normalpriset för en röst är 50–500 Hryvnia (27–277 kr). 2 500 valobservatörer bevakar valet.

Presidentens syfte med att tidigarelägga valet är att rensa ut anhängare till förre presidenten Viktor Janukovytj och skapa ett EU-vänligt parlament. Men det är ett mycket chansartat tilltag i ett land med dramatiska spänningar mellan östra och västra landsändarna? Lägg därtill ett land som befinner sig i lågintensivt inbördeskrig i delar av öster och som har bestulits på en hel landsända, Krim, av Ryssland. Från Krim kommer inga parlamentsledamöter efter den 26:e för första gången sedan självständigheten. Regeringen gör stora ansträngningar för att ge människorna i krigsområdet Donbass möjligheter att rösta bland annat genom mobila vallokaler.

Stödet för de rena nationalistpartierna både i öster och väster är ett av många frågetecken. Fascistpartiet Svoboda som är starkt förankrat i väster, särskilt i centralorten Lviv, kanske inte får någon avgörande roll i parlamentet, men kan befästa eller stärka sin ställning som västra Ukrainas viktigaste politiska spelare, och därmed spä på de regionala motsättningarna.

Oksana markerar gång efter annan i vårt samtal att hon och hennes vänner undviker att resa omkring i landet i valtider. Det är för farligt och brutala övergrepp mot partikandidater tillhör vardagen.

Om du vill ha en oberoende ukrainsk syn på tillståndet i landet, läs www.kyivpost.com

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare

"Partierna är korrupta valapparater utan verkligt medlemsinflytande."

Läs mer om