Widqvist: "Ett förändrat högerblock i Nyköping"

Krönikor2015-03-21 12:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har fått ett nytt politiskt landskap på den politiska högersidan i Nyköpings kommunfullmäktige. Sverigedemokraternas ledare Thom Zetterström är vanligtvis en sällsynt aktör i fullmäktiges talarstol. Men under fullmäktigemötet i mars hade han spring i benen och äntrade talarpulpeten gång efter annan. Varje gång med likartat budskap: Med eftertryck stödde han föregående talare från det etablerade borgerliga lägret i angreppen på de rödgröna. Han strödde generöst beröm över Centerns Eva Andersson.

Zetterströms normalt sparsamma framträdanden i fullmäktige har nu bytts mot en annan och aktivare taktik: Ju närmare de etablerade borgerliga partierna du lägger dig desto normalare blir du och ditt parti i omgivningens ögon. Genom agerandet blir du en vän i anden, en like, en förtrogen, en att räkna med när det gäller, när det blir votering.

Detta val, i  sak, gjorde Sverigedemokraterna redan när de trädde in i fullmäktige efter 2010 års val med sina tre mandat. I alla voteringar som de deltog i mandatperioden 2010-2014 slöt de upp bakom Alliansens voteringsförslag. Vid ett tillfälle avvek de: De stödde Centerns minoritetsyrkande. Men även det en högerpositionering.

Nu räknar Sverigedemokraterna sina mandat till sex och delar med det Miljöpartiets position som fullmäktiges tredje största parti. Större är Socialdemokraterna och Moderaterna. Mindre är Centern, Folkpartiet, Vänstern och Kristdemokraterna. En aktningsvärd politisk styrka alltså. En styrka som är helt avgörande för voteringarna i fullmäktige. Om den borgerliga Alliansens fyra partier inte kan räkna in Sverigedemokraterna vid voteringarna blir varje omröstning en garanterad förlust och ett rent spel för gallerierna: En viktig politisk markering dock, men ett givet nederlag. Alliansen räknar sina mandat till 24 och den rödgröna majoriteten räknar sina till 31. En missad röst, en feltryckare eller en missnöjesröstare från de rödgröna och plötsligt vinner högerblocket voteringen. Detta är politikens verklighet, fasa – och charm: Det till synes givna kan visa sig vara en chimär.

En avgörande fråga är med vilka ögon och vilka känslor (och förnuft) vi medborgare, väljare, ser och bedömer Sverigedemokraterna. De har sex mandat i Nyköpings kommunfullmäktige. 8 mandat i Sörmlands läns landsting. 49 mandat i Sveriges riksdag, vilket innebär att Sverigedemokraterna är riksdagens tredje parti i storlek.

Betydligt större än Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänstern, var för sig. Vårens spel om regeringsmakten visar övertydligt vilken kraft dessa 49 mandat besitter när det gäller att påverka, rent av styra, Sveriges utveckling.

801 178 väljare, medborgare, lade sin röst på Sverigedemokraterna i 2014 års riksdagsval. 2 942 väljare, medborgare, lade sin röst på Sverigedemokraterna i valet till Nyköpings kommunfullmäktige 2014.

Gör dessa fakta att Sverigedemokraterna är ett normalt parti hemhörande hos den politiska högern?

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare

Läs mer om