Att ropa: Kejsaren är naken! kan ha sitt pris för roparens trovärdighet. Men när en del svenska myndigheter börjar räkna in de positiva effekterna av den gigantiska ekonomiska satsning som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker basunerade ut före en kort tid sedan, är det lätt att ta sig för pannan. Junker har bara nålpengar. De mer än 3 000 miljarder kronor av investeringar som han generöst fördelar över EU-medlemsländerna finns inte – de är bara fromma förhoppningar att några andra ska förse honom med fyllda kassakistor.
Den ledande tyska veckotidningen Der Spiegel kallar (8/12) Junckers utspel ett julklappspaket av voodootricks och cirkusnummer. För brittiska The Economist (5/12) är Juncker alkemisten som tror att han kan skapa guld genom magi. Pengarna till Junckers enorma investeringsfond ska komma från EU-ländernas företag. Länder som i de flesta fall kämpar för att hålla näsan över vattnet när de presenterar sina nationella budgetar. Eurozonens offentliga investeringar var förra året endast cirka två procent av BNP, hälften av USA:s. De stora företagen, som generöst ska fylla Junckers fond, sliter hårt för att klara konkurrensen från Asien och USA.
Varför gör Juncker detta dramatiska utspel? Spekulationerna är många, men en har särskild bäring på Jean-Claude Juncker som politisk person. Juncker var under decennier både finansminister och premiärminister i Luxemburg och hjärnan bakom de utstuderade och extremt lönsamma skatteplaneringar som europeiska storföretag har genomfört med Luxemburgs hjälp för att smita från skatt i sina hemländer. Mycket populärt bland svenska företagsjättar. När oppositionen i EU-parlamentet blev alltför högljudd mot den nye kommissionsordföranden presenterade Juncker sitt reptrick för att flytta fokus.
Juncker är (för att tala med Aftonbladets krönikör Katrine Marcal) lika "lite vänster som en bengalisk tiger är vegetarian". Han är konservativ kristdemokrat med mycket starkare fokus på företagens vinster än medborgarnas väl. Att Ungern är en hårsmån från diktatur bekymrar honom och hans förtrogna föga. Att Rumänien sjunker allt djupare ner i korruption och rättslöshet ger inte utslag på Junckers radar. Att frihandelsförhandlingarna (TTIP) mellan EU och USA syftar till att ge företag tolkningsföreträde och makt över staters lagar tycker Junckers gäng är ok. När EU:s förhandlare, den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström, uttryckte en annan mening lyfte Juncker bort frågan från henne.
Den 16 december presenterade kommissionen 83 förslag till regelförenklingar. Kommissionen vill bland annat stoppa förslag om bättre miljö, arbetsmiljö och jämställdhet. "Dödslistan" är en avancerad seger för industrilobbyn.
De grundläggande principerna för demokrati, rättsstat och medborgarrätt är fortfarande på undantag i EU. Den förste januari har Sverige varit medlem i EU i 20 år. Det är dags att regeringen agerar med kraft för mänskliga rättigheter på den gemensamma marknaden.
Ulf-Göran Widqvist (S)
författare och småföretagare