Stigtomta är i många avseenden en perfekt bostadsort för barnfamiljer. I ”byn” bor drygt 2000 personer som har tillgång till bra basservice på orten. Här finns ICA-affär och bensinmack, aktiva föreningar och en skola vars tillbyggnad snart är färdigställd.
Ett litet bekymmer finns det dock kvar att åtgärda: de flesta Stigtomtabor bor söder om landsvägen, medan skolan ligger norr därom. Det betyder att åtskilliga barn ska passera landsvägen till och från skolan – varje vardag. Och barnen är hänvisade till det enda övergångsstället med trafikljus.
Högsta tillåtna hastighet är 40 km/h, vilket de flesta trafikanter respekterar. Men varje dygn passerar ett antal fordon med betydligt högre hastighet och flera av dessa är tunga fordon, som behöver långa bromssträckor. Det finns också en del unga grabbar som tycker att det är oerhört lustfyllt att varva upp sina motorer så att det hörs att det kommer en riktig Tarzan.
Vi som bor alldeles vid övergångsstället ser då och då intermezzon som kunnat sluta illa. Kombinationen små barn och stora fordon fungerar bara om hastigheten är dämpad.
Vi – och många andra Stigtomtabor - har uppvaktat Trafikverket för att få fartkameror som effektivt kan dämpa hastigheten på genomfarten. Och just nu har man fått 700 färska miljoner att använda för fartkameror. Trafikverket har dock visat sig okänsligt för oroliga föräldrar, en bekymrad rektor, ansvarskännande bybor med flera.
Trafikverket har – enligt en whistleblower – visserligen planerat att sätta ut sju nya fartkameror utmed väg 52, men ingen i Stigtomta. Samtliga kameror är tänkt att placeras på 90-sträckor. Något som visselblåsaren menar är inffektivt då behovet av lägre hastighet är tydligare vid genomfarter och vägkorsningar. Var kamerorna ska stå bestäms av Trafikverket, men det kan påverkas av polisen, kommunen och regionförbundet.
Det är sorgligt om det får gå prestige i ett beslut om fartkameror, där det finns ett tydligt uttalat önskemål från berörda medborgare om lämplig placering. Stigtomta är en tätort som goda förutsättningar att växa, låt oron över farliga trafiksituationer minska samtidigt.
Tommy Jansson
utvecklingskonsult, Stigtomta