Debattkrönika: "Vem bestämmer över ditt liv?"

Foto:

Övrigt2017-05-02 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i ett demokratiskt land – även om mycket behöver förbättras ytterligare är Sverige ett av världens bästa länder att leva i. Vår grundlag innefattar världens äldsta tryckfrihetsförordning. Vi väljer riksdag vart fjärde år och vår lagstiftning gör inte skillnad på folk & folk. I Sverige kan man röra sig fritt och det finns en hög grad av generell frihet. Och ändå kan man fråga sig: hur mycket bestämmer du över ditt eget liv? Utnyttjar du frihetens svängrum och fattar genomtänkta beslut för din egen utveckling och framtid?

Det här är ett knepigt men väsentligt område att fundera kring. De beslut du tog i går till exempel, var de genomtänkta och kloka? Gjorde du en snabb konsekvensanalys innan du tog ditt beslut? Eller var det bara slentrian – ett automatiskt beslut utan närmare eftertanke? För att vår vardag ska fungera är vi mer eller mindre tvungna att fatta beslut utan någon djupare analys. Men när det gäller särskilt viktiga beslut är det nödvändigt att stanna upp och reflektera.

Vad finns det till exempel för argument för att du ska jobba där du just nu jobbar? Har du hamnat rätt? Tycker du att du har ditt drömjobb? Eller är det så att du mer eller mindre halkat in på ett jobb av en slump och sedan blivit kvar där? Men om du fick möjlighet att byta spår så finns det ett verkligt drömjobb för dig – eller?

När man jobbat med många människor i omställningssituationer orsakade av drastiska förändringar upptäcker man följande: I de flesta verksamheter som flyttas, avvecklas eller förändras kraftigt finns många (ofta mer än 25 procent) av medarbetarna som bara hamnat där av en slump eller av olika tillfälligheter. Egentligen ville Markus (tänkt person) bli reseledare men nu monterar han elcentraler sedan mer än 15 år tillbaka. På högstadiet hade han praktiserat på elverkstaden och något år senare ringde en verkare från fabriken och undrade om han kunde tänka sig att ta ett sommarvikariat. Och visst! Sedan förlängdes vikariatet och det pågår fortfarande fast anställningen har blivit fast. Men särskilt på vårarna känner Markus suget att dra iväg söderut, möta värmen, prata engelska och uppleva andra kulturer. Men han blir kvar på verkstaden, står ut och satsar på familjen som bor i en trea i förorten.

Men när omständigheterna petar ut Markus ur verkstaden och han måste skaffa sig ett nytt jobb då vaknar den gamla lusten att bli reseledare. Han förnyar sina språkkunskaper, ställer om sig mentalt och börjar sin vandring mot att skaffa sitt drömjobb. Och när han har lyckats med det, när han fått jobb som reseledare, svarar han på uppföljningsenkäten: ”Det här borde jag ha gjort för länge sedan!”

Markus har tagit initiativet i sitt eget liv vilket inneburit ett lyft på alla plan.

Tommy Jansson

utvecklingskonsult, Stigtomta