Janna Holmqvist

55+ är ingen ålder

KRÖNIKA
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Lägenheterna är reserverade för 55+, står det ibland. Eller ”du som är 55+ får en speciell rabatt”. Och visste ni att minst ett av de stora försäkringsbolagen levererar en speciell olycksfallsförsäkring till den som är 55+?

Det låter som om femtiofemåringar tillhör en speciell klubb, en grupp dit man bara kvalar in om man nått den ärofyllda åldern om två femmor på rad.

Här på SN finns ett par kollegor som bara har några år kvar tills de är kvalificerade för speciella golfklubbar och träningsresor, samtidigt som andra redan är där. Grattis till er, ni som har äran att ingå i dessa exklusiva sammanhang.

Och gratulerar pappas fru, som med sin senaste födelsedag kan ansöka om plats för seniorboende. Bara fem år till sextio, kämpa på!

Nä, ni, jag vet inte jag, men ärligt talat: Är verkligen en 56-åring så mycket äldre än en 42-åring, så att hon måste ingå i en speciell samhällsgrupp? Ni vet, gruppen som är något mer gammal än den andra gruppen.

Jag ställer mig ytterst tveksam till det.

För vad är väl en siffra?

Det viktiga är väl hur vi tar oss an utmaningar, oavsett om det handlar om att klättra i berg eller om att skaffa ett konto på Snapchat (den största sociala medie-kanalen bland de yngsta tonåringarna).

I dag, tisdag, är det seniormässa på Sunlight i Nyköping, något vi skriver lite om i dagens SN. Största dragplåstret är Amelia Adamo, mediaprofilen, som ska prata om ett nytt sätt att åldras på. Hon fyllde 70 i februari – säger bara det.

Jag, som tillhör gruppen 33+, har nästlat mig in som en av SN:s representanter genom att erbjuda min sociala talang.

Hoppas vi ses där!

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaSeniorer
annons

Mest delat denna vecka