Debattkrönika: "Affärsänglar gav ett lyft för Sörmland"

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Den sista september samlades ett femtiotal engagerade personer i Nyköping. Sörmlandsfondens vd och jag hade nämligen bjudit in entreprenörer, affärsänglar och beslutsfattare till ett seminarium, med efterföljande måltid i Residenset. Vi ville fira och uppmärksamma att drygt 100 miljoner kronor har investerats i vårt län via Sörmlandsfondens affärsängel-nätverk. Med tanke på de behov vi har i vårt län, av nya och växande företag, tyckte jag att det förtjänade uppmärksamhet. Intressant i sammanhanget är att detta aldrig hänt om inte ett antal aktörer i länet hade enats om att samarbeta – för länets utvecklings och tillväxts skull.

Det hela började år 2011. Jag minns när jag som nybliven landshövding informerades av det dåvarande länsrådet om Sörmlandsfonden, en satsning som initierats av länsstyrelsen, regionförbundet, Länsförsäkringar, Sörmlands sparbank, Sparbanken Rekarne med flera. Hela idén, sa länsrådet, var att genom fonden bidra med investeringar till växande företag i länet. I ärlighetens namn måste, så här i efterhand, erkännas att jag var tveksam till satsningen. Att investeringarna lyste med sin frånvaro under de första åren gjorde mig inte mer övertygad.

År 2013 hände dock något. Det året kunde man i årsrapporten läsa att fonden nu var etablerad som en viktig aktör för regional utveckling och den första investeringen hade genomförts, under årets sista dagar. Den hade, fick man veta, gjorts tillsammans med fyra affärsänglar. Vidare kunde man läsa att arbetet med affärsängel-nätverket fortsatte att utvecklas. Två år därefter lossnade det rejält. Fler investeringar gjordes, tack vare ett intensivt, långsiktigt och mycket målmedvetet arbete. Att uthållighet och långsiktighet är en dygd var alltså något som stämde även i detta sammanhang.

Under åren har ett starkt nätverk av affärsänglar, det vill säga personer med tillgång till riskkapital, knutits till Sörmlandsfonden. Det är ett nätverk som ett stort antal entreprenörer i länet har fått möjlighet att möta och presentera sina idéer för. Vid det här laget har hela 200 bolag och idéer passerat och ett femtontal investeringar har gjorts i företag som är verksamma i sex av länets nio kommuner. Fler är på gång ska tilläggas. I de fall kontakterna inte har lett till investeringar, har tillgång till viktig kompetens kunnat erbjudas entreprenörerna.

I olika sammanhang sprids en ensidig bild av riskkapitalister. Ofta med anledning av oaktsamhet och slarv i offentligt finansierade verksamheter. Jag hoppas att jag, genom min krönika, har kunnat förmedla en annan bild. Avslutningsvis vill jag ta tillfället i akt och lyfta på hatten för er som tog initiativ till Sörmlandsfonden, fondens vd, er entreprenörer och inte minst er affärsänglar. Utan er hade framgångarna i vårt län inte varit möjliga!

Liselott Hagberg

landshövding

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Liselott HagbergSörmlandEkonomi/FöretagKrönika
Relaterat