Debattkrönika: ”Är detta Hitlers grabbar?”

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Som en grupp konfirmander kan vi allt oftare se nazister marschera på gator och torg i Sverige. De känns lätt igen på sin svarta och vita uniformsklädsel. Kan möjligen förväxlas med dödgrävare på konferens.

Man hade ju hoppats att människor med den nazistiska världsbilden förpassats till ­historiens skampåle för gott. Men nu har dessa krafter­ ­uppenbarligen fått ny luft och marscherar som zombier – med stenansikten och försöker att skrämmas och störa så mycket de kan. Som förintelseförnekare, antisemiter och diktaturälskare måste de upplevas som en sorglig samling år 2017.

Det man kan förvåna sig över är att polis och myndigheter liksom arrangörerna av Bokmässan och Almedalsveckan har så svårt att hantera nazisterna: ”De måste väl ha samma demokratiska rättigheter som alla andra?”

Och det ska de givetvis ha om de undertecknar det ­Demokratiska Manifestet som Sverige förhoppningsvis kommer att införa. Det innebär att man tar ställning för demokrati, respekt, tolerans, jämställdhet och mänskliga rättigheter.­ Det borde inte vara något ­större problem att vid en ­ansökan om demonstrations- eller ­mötestillstånd avkräva ansökaren en underskrift där man ­bekänner sig till en demokratisk samhällsordning. Vill man inte skriva under på detta ­avslås ansökan direkt.

På detta sätt skulle man ­komma bort från den flathet som verkar gälla i många sammanhang när extrema grupper­ vill komma in i skolor och i publika sammanhang som till exempel nu i Göteborg. Den enorma uppställning som ­polisen och andra fått göra där för att NMR skulle få genomföra sin demonstration saknar alla proportioner. Det är resurser som kan användas bättre på annat håll.

Den flathet som har varit norm gynnar nazisterna, som själva aldrig skulle visa någon omtanke om demokrater och ett demokratiskt samhälle. I det just nu aktuella fallet i Göteborg sa ju nazisternas ­företrädare att man ”kanske skiter i demonstrationstillståndet”, kör en egen agenda och väljer en annan ­demonstrationsväg. Vilket man ­också gjorde. NMR har ju knappast något annat syfte med sin ­demonstration än att störa så mycket som möjligt.

Nu när det snart är riksdagsval i Sverige kommer dessa mörka krafter att vara aktiva och med eller utan tillstånd demonstrera och försöka skrämma svenskarna till tystnad. Det är då viktigare än någonsin att vi som har en demokratisk värdegrund är tydliga med var vi står och tillsammans­ skickar nazisterna till ­historiens skräpkammare där de hör hemma!

Tommy Jansson

utvecklingskonsult Stigtomta

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SamhälleDemokratiHögerextremisterKrönikaSamhällsskydd
Relaterat