Debattkrönika: "Är S på rätt väg efter partikongressen?"

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

10 000 fler poliser är ett bra beslut från S-kongressen: brottslingar ska lagföras! Nu är förväntningarna höga på att detta beslut ska kombineras med rejäla satsningar i bostadsområden som marginaliserats: Bred vuxenutbildning med kraft och kreativitet, stora satsningar på skolor, riktade introduktionsprogram och kompletteringsprogram för unga utan gymnasiekompetens, särskilda insatser till unga arbetslösa, och andra socialt profilerade insatser med betoning på kvinnors villkor. Fler batonger löser en effekt av djupa sociala och ekonomiska klyftor i marginaliserade områden, inte orsakerna.

Religiösa friskolor betalda med skattepengar är en logisk kullerbytta i ett sekulärt samhälle. Förhoppningsvis blir orimligheten en parantes i det svenska utbildningssystemet efter kongressens beslut.

LSS ska återupprättas: partistyrelsen fick en knäpp på näsan.

Tyvärr blev kompromissen om vinster i välfärden en luftpastej. Särskilt illa är beslutet för möjligheterna att återupprätta en likvärdig undervisning.

Sammantaget gav S-kongressen ett litet hopp att socialdemokraterna är ett trovärdigt alternativ för medborgare som vill ha en socialt präglad utveckling i Sverige i stället för ännu mer individualisering och privatisering.

Vad kan Socialdemokraterna lära av broderpartier i Västeuropa? Jag säger Västeuropa av den enkla anledningen att i Östeuropa finns inga socialdemokratiska partier av klassiskt europeiskt snitt. Åtskilliga kallar sig socialdemokrater, men det är ett namn för bondfångeri, som i Rumänien och Slovakien.

De holländska socialdemokraterna gick i regeringsarmkrok med de konservativa och ställde upp på en nyliberal antisocial politik. Gick in i koalitionen med 38 mandat. Fick 9 i valet.

Det franska socialistpartiet svek de flesta av vallöftena i en anmärkningsvärt nyliberal politik. Hopplöst borta ur presidentvalet.

Brittiska Labour har svårt att finna en trovärdig linje efter Tony Blairs högerpolitik, garnerad med antisociala beslut och ett förljuget krig i Irak på USA:s sida. Det starka skotska Labour försvann ur politiken på grund av maktarrogans och ideologisk tondövhet.

Den österrikiska socialdemokratin är bara en skugga av sitt forna starka jag. Sönderregerad tillsammans med högerns nyliberala politik. Minns att presidentvalet stod mellan en grön kandidat och ytterhögerns.

Det spanska PSOE har tappat merparten av väljarförtroendet på grund av korruption och utstuderad högerpolitik.

De tyska socialdemokraterna avviker. Varför? SPD går till val på en utpräglad rättvisepolitik. SPD har lagt örat till marken och både hör och förstår och tänker agera ideologiskt efter de signaler som medborgarna sänder. Mer social fördelningspolitik. Mindre nyliberalism.

De svenska socialdemokraterna vinner inte med en ängslig socialliberal mittenpolitik (det är trångt i mitten) utan i en markerad social fördelningspolitik som gynnar majoriteten och inte, som nu, eliten.

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaKrönikaPolitik
Relaterat