Debattkrönika: "Brevet som tar Sörmland närmare Polen"

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det kom ett brev, avsändaren var Polens ambassadör i Stockholm. Brevet inleddes med ett par meningar om Sveriges och Polens gemensamma syn och initiativ i det så kallade östliga partnerskapet, en viktig del av EU:s grannskapspolitik. Vidare skrev ambassadören, att han gärna ville diskutera turismfrågor och framtida samarbete med mig. Därför önskade han besöka vårt län och Nyköping. Jag blev oerhört glad för brevet, eftersom jag tilltalas av samarbetsvilja. Tilläggas bör att jag får många brev och e-brev, alla är dock inte lika positiva och samarbetsinriktade.

Till saken hör också, att jag har goda erfarenheter av samarbete med tidigare polska ambassadörer. Under mina tio år i riksdagsdagen var jag nämligen med och bildade en svensk-polsk parlamentarikerförening. Detta i samband med att Polen blev medlem i EU, året var 2004. Jag minns ännu hur högtidligt det kändes när tio nya medlemsländers representanter, däribland Polens, satt på läktaren i riksdagen och lyssnade till välkomsthälsningar från olika riksdagsledamöter. Något att reflektera över dagar som dessa, när ett av den europeiska gemenskapens grundarländer, Storbritannien förbereder sig för att lämna ett långt samarbete.

Beskedet till ambassadören blev förstås att han var hjärtligt välkommen till oss och att jag såg fram emot att mötas. Självklart för mig var att kontakta regionförbundet och Sörmlands turismutveckling. Jag ville ha med dem i planeringen och även vid det kommande besöket, eftersom vi alla arbetar för länets utveckling och tillväxt. Tämligen omedelbart enades vi om att ett givet besöksmål var Stockholm Skavsta flygplats. I dagsläget går det flyg därifrån till flera platser i Polen. Vid själva besöket på Skavsta, under flygplatsledningens presentation för vår gäst och hans delegation, fick vi veta att hela 27 procent av resenärerna till Skavsta kommer från just Polen. Något som gav anledning till livfulla samtal om fler möjliga destinationer i Polen. Sådant ska ni veta gläder en landshövding, ju fler konkreta idéer och förslag dess bättre tycker jag!

En föredragning om vårt läns arbete med turismutveckling fanns också med på programmet. Och ytterligare ett par studiebesök hanns med bland annat vid, Sparreholms slott och Oxelösunds hamn. Den innehållsrika dagen avslutades med en tillställning på residenset där inbjudna gäster deltog. De polska representanterna visade oss en film om sitt land och pågående satsningar där och vi diskuterade framtida samarbete.

Innan vi skildes åt tog vi i hand på att, under nästa år genomföra ett gemensamt arrangemang för sörmländska och polska företag. Ett brev betyder så mycket lät en textslinga i en melodi på sextiotalet. Förhoppningsvis kommer det här brevet att betyda ännu mer!

Liselott Hagberg

Sörmlands landshövding

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Regionförbundet SörmlandLänsstyrelsen i SörmlandSkavstaLiselott HagbergOxelösundSparreholmKrönikaTurism
Relaterat