Debattkrönika: "Brist på fantasi och kreativitet gör världen obegriplig"

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det här är en skröna om fantasilöshet bland svenska kommunpolitiker. Den börjar när Margaret Thatcher var premiärminister i England och kolindustrin säckade ihop. Eller rättare sagt, den hade redan säckat men hållits under armarna av staten. Järnladyn ville inte subventionera en döende bransch utan lät den dö en mera naturlig död.

Följden blev, hur som helst, att många småorter i Wales med kolgruvor som basnäring drabbades hårt av snabbt växande arbetslöshet. Facken och kommunerna ropade på staten om hjälp men det ekade ohört.

I kolkommunerna blev man klar över att man ägde sitt problem själva – att man måste hitta egna lösningar när staten svek. Man bildade en organisation – Open College Network – med syfte att ta reda på vilka kompetenser som fanns, så kallad validering, bland de uppsagda gruvarbetarna och vilka branscher och marknader som hade framtiden för sig. Det blev som en folkrörelse, med omfattande engagemang och resultaten lät inte vänta på sig.

En våg av nyföretagande och utveckling av nya tekniker ledde till ekonomisk tillväxt och nya jobb. Det blev ett gott exempel på vad som kan hända när folk engagerar sig med ett gemensamt mål. Det började spira nytt liv runt om i Wales före detta kolgruveorter.

Bland alla inblandade i projektet fanns en konsult som vi kan kalla Peter. Han hade bra koll på hur man gått tillväga med projektet och han fick nu en förfrågan från några svenska kommuner om ett studiebesök.

Sagt och gjort: en busslast svenska kommunpolitiker tog sig till Wales för att visas runt och informeras av Peter. Svenskarna blev fulla av beundran och vände hem med mycket inspiration.

Väl hemma i Sverige blir flera av studiebesökarna intervjuade av sina lokaltidningar. Vad hade de varit med om?

En av politikerna sade något som gjorde att intervjuarna studsade:

”Det var ju spännande att se vad de gjort av kolgruveorterna i Wales men vi har ju inga kolgruvor i Sverige så jag förstår inte varför de skulle visa det för oss?”

God dag yxskaft!

Tommy Jansson

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ekonomi/FöretagKrönikaPolitik
Relaterat