Debattkrönika: ”Byn och dess invånare är som ett fotbollslag”

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

En by eller ett mindre samhälle kan liknas vid ett fotbollslag där man måste dra största möjliga nytta av varje spelare och vad de kan prestera. En del passar bäst att spela försvarsspel medan andra gör bäst nytta i offensiven. Men allas insats behövs. Det är spelarna som är byns/lagets viktigaste resurs som tillsammans kan åstadkomma underverk. Med rätt organisation och ledning blir alla delaktiga och medansvariga i spelet och resultatet blir större än summan av de olika delarna.

I den lilla kommunen, det mindre samhället eller den rena landsbygden ökar chanserna till utveckling och tillväxt ju flera som känner sig delaktiga och engagerade. Man har inte mycket draghjälp från de som ”sitter på läktaren och skriker”. Alla måste åtminstone våga sig ner på plan och uppmuntra de som spelar mera aktivt.

Det är denna positiva grundinställning som är själva myllan för utveckling och tillväxt. Det man kallar kulturen eller företagsklimatet.

På den sörmländska landsbygden och i de mindre tätorterna finns mycket utrymme för initiativ och företagande. Och de som är beredda att ta initiativ och satsa på ett eget företag stimuleras av en välvillig omgivning. En ort som präglas av samarbete och framtidstro har större möjligheter att se drömmarna förverkligas jämfört med en ort som präglas av jantelag och avundssjuka.

Med fel organisation och ledning går det inte att få ut det optimala av laget – summan blir mindre än delarna. Varken ett fotbollslag eller en liten by har råd med att slösa bort sina spelares insatser med till exempel stridigheter och negativt tjafs.

Med den geografi som präglar Sörmland finns det förutsättningar för pendling till någon större tätort, oavsett var man själv bor. Samtidigt finns det behov av lokal service av många slag – en service som fungerar bäst om den är förankrad lokalt.

För den som vill bo på landet och inte vill pendla finns det med modern teknik många möjligheter att försörja sig från bostadsorten. Genom att man startar ett företag själv eller tillsammans med några kompanjoner. För dig som vill undersöka förutsättningarna för ”eget på landet” är det första steget att inventera vilka behov som finns och hur man kan leverera svaret på dessa.

En behovsinventering och konsekvensanalys är en bra grund för beslut om att ta risken att starta ett nytt företag.

Som det ser ut just nu är förutsättningarna gynnsamma för:

– Gröna näringar – lokal/regional livsmedelsproduktion med tydlig profil på kvalitet

– Tjänster och produkter som produceras lokalt/regionalt och marknadsförs över ­nätet för distribution över hela landet

Möjligheterna ligger öppna för den som är ­beredd att ­satsa! Kanske något för just dig?

Tommy Jansson

utvecklingskonsult, Stigtomta

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandKrönikaNäringslivlandsbygdsutveckling
Relaterat