Debattkrönika: ”Det är så här som moderna krig startar”

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Två lättkränkta ”ledare” leker just i denna stund med hela planetens framtid. Deras respektive machokultur kräver mer än fingerkrok och armbrytning. Som om det vore en lek i en sandlåda bröstar man upp sig och retar varandra för att se hur mycket motståndaren tål. De verkar känna en barnslig glädje i att ha tillgång till kärnvapen att skrämmas med och via tillgängliga medier sprider de sina halvgalna värderingar.

I Nordkorea sitter tredje generationen Kim på tronen och styr med järnhand över sina hårt kontrollerade undersåtar. Monarken Kim har valt att prioritera vapensystem framför livsmedelsproduktion. Koreanerna svälter medan klanen Kim lever gott genom utsugning. Tyvärr har inte USA som motpol någon trovärdig president i Donald Trump.

Dessa bägge herrar som är så labila att inget insiktsfullt folk skulle ge dem mandat att fatta egna beslut i viktiga frågor har nu möjlighet att starta ett kärnvapenkrig. Ett krig som förutom att döda många oskyldiga människor skulle leda till en fruktansvärd miljöförstöring. Det amerikanska folkets önske­mål behandlas nästan lika sekundärt som det nord­koreanska.

Och det är så här moderna krig startar: de som har mycket makt vill ha mera; de som sitter på stora förmögenheter vill ha större. Det handlar om makt och girighet.

Det börjar med att man anklagar varandra för olika former av dumheter och plötsligt blir den mest lättkränkta aktören – kanske diktatorn från norr så ilsk att han beordrar avfyring av robotar mot amerikanska baser eller städer.

Och sedan kan det vara i full gång med hämnd för hämnd för hämnd…

Under det kalla kriget såg jag i en amerikansk tidning en ”skämtteckning” där två amerikanska soldater tittade ut från ett skyddsrum och såg en sönderbombad stad där det rök från ruinerna. När de tittar ut över det fördärvade landskapet säger den ene soldaten: ”Jag hörde ett konstigt rykte – dom säger att vi vann!”

Jag minns när man läste historien om det första världskriget i skolan. Där fick man lära sig att kriget utlöstes av en ­student som gjorde ett attentat mot tronföljaren. Det verkade lite väl enkelt tyckte vi och anade att det fanns en längre och mera komplex bakgrund.

Men just nu kan vi med egna ögon iaktta vad som kan vara förspelet till ett nytt storkrig och orsaken står att finna i Kim Jong Uns galenskap och Donald Trumps oförmåga att ­agera klokt. Plötsligt har det uppstått en ytterst hotfull situation med mycket svaga argument. Nordkoreanerna skulle klara sig mycket bättre utan sin Kim och amerikanerna utan sin Donald. När dessa ledare med ganska svag förankring hos sina respektive folk börjar skramla med krigshot är det dags att byta ut dem!

Det är nu viktigt att alla goda krafter samverkar för att slå in på en fredlig och demokratisk väg mot framtiden.

Tommy Jansson

utvecklingskonsult Stigtomta

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrigKrönikaSäkerhetspolitikUSA
Relaterat