Ren skrämselpropaganda spreds om att de inbjudna trupperna skulle föra med sig kärnvapen, skriver Maria von Beetzen i en debattkrönika.

Debattkrönika: ”Folkkärt försvar av det mest värdefulla vi har”

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I bland händer något. I stugor och på bensinmackar, på Söders gator och i sörmländska samhällen. Helt plötsligt uppstår ett varmt förhållande, en ny slags konstellation. Jag tänker på Aurora 17, den stora försvarsövningen där svensk militär samövat med bland andra USA, Frankrike, Danmark och Norge.

Många är de soldater och befäl som vittnat om vilken uppskattning de mött från människor ute i civilsamhället. Signaturen ”Spanaren” skriver på Twitter: ”Vi stannade till vid en hamburgerkedja mitt i natten. Svart­målade gick vi in. Möttes av applåder från gästerna och bjöds på kaffe”.

Många liknande berättelser finns att ta del av. Soldater och befäl är förvånade och glada över den positiva ­respons de fått av gräsrötterna ute i bygderna och på ­städernas gator.

Inför Auroraövningen mobiliserade den så kallade fredsrörelsen intensivt. ”Stoppa ­Aurora-kampanjen” fick stort medialt genomslag. Osanningar som att Sverige krigshetsar mot Ryssland och att det är farligt att samarbeta­ med Nato för att de hotar världsfreden, kablades ut. En Stoppa Aurora demonstration på Sergels torg, med ett fåtal deltagare, gavs större utrymme i media än Försvarets dag på Gärdet som samlade 80 000 besökare.

Ren skrämselpropaganda spreds om att de inbjudna trupperna skulle föra med sig kärnvapen.

Samtidigt är tystnaden total när kärnvapenbestyckade ryska fartyg trafikerar Östersjön och Kaliningrad. Man måste vara ack så naiv, eller mediasälj-populistisk, för att inte se varifrån osanningarna härstammar.

Men uppenbart är att svenska folket inte går på rysk desinformationspropaganda. I stället visade människor i allmänhet under Aurora­övningarna tacksamhet, ­intresse och förståelse inför Försvarsmaktens uppdrag, liksom för vårt försvarssamarbete med länder som delar våra värderingar.

Och varför skulle vi inte uppskatta dem som är beredda att försvara det som vi alla älskar även om vi kanske inte alltid tänker så mycket på det? Frihet, rättssäkerhet och demokrati, det är när allt kommer till kritan, det värdefullaste vi har.

Maria von Beetzen

säkerhetspolitisk debattör, Strängnäs, uppväxt i Nyköping

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

FörsvaretSörmlandDemokratiPolitikSäkerhetspolitik
Relaterat