Debattkrönika: ”Historisk omprioritering av resurser”

Krönika
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Svenska folket har under åren gjort stora omprioriteringar av sina resurser utan att ­tänka så mycket på det. Det gäller både resursen pengar och ­resursen tid.

Mycket av det vi tyckte oss ha råd med på 1950- och 1960-­talet har nu prioriterats bort på grund av trång ekonomi och ännu mera på grund av tidsbrist. När jag började skolan på 50-talet fick alla ungar en varsin ny bok för varje ämne i skolan. För några år sedan fick jag se i mina barnbarns skolväska trasiga och nerkladdade böcker som uppenbarligen var begagnade. Och när jag tittade närmare i kartboken fick jag se att muren mellan öst och väst ännu inte fallit.

Och just nu är vi inne i en ­period när folkbiblioteken, som gjorde litteratur tillgängligt för folket, är under avveckling. Biblioteken som är optimala när det gäller tillgänglighet har blivit för dyra!

Den största resursbristen har uppstått när det gäller tids­användningen. Det var mycket som vi hade tid med på 50- och 60 talet och kanske även 70-­talet som vi i dag aldrig skulle ta oss tid till. När man träffade någon på gatan eller i mataffären stannade man och pratade en stund. Och när vädret var inbjudande en vårkväll var det snabbt dags för knytkalas i någons berså. Inget märkvärdigt men himla trevligt. Man hade tid att improvisera när något intressant eller kul dök upp.

Alltså: Vissa fundamentala och basala behov har vi inte längre råd att möta. Mest ont verkar vi ha av tid för umgänge, reflektion och själslig spis.

Det är annars en komponent som skiljer människan från djuren att vi behöver reflektera över varför vi är som vi är och gör som vi gör. Djuren bara är men vi vill förstå varför. Vad får vårt handlande för konsekvenser? Hur uppfattas det vi gör av andra? Vi behöver ta denna tid till eftertanke för att undvika överraskande följder av för hastigt ihopsnickrade tankemönster.

Den nya tekniken som finns överallt kräver uppmärksamhet som den stjäl av mera ­sociala aktiviteter. I en normalfamilj finns i dag en avancerad telefon per skalle, ett antal tv-skärmar, datorer och så vidare. Familjens samlade lösenord för alla manicker räcker till en liten bok.

I samma samhälle som är överhopat med tekniska prylar finns stor brist på personal i skolor och vårdinrättningar. Gamla och dementa blir ­inlåsta nattetid och många gånger får man gå och lägga sig tidigt på kvällen eftersom man inte har personal i tillräckligt antal. På Nya Karolinska har man till ­exempel inte råd att anställa tillräckligt många sjuksköterskor eftersom fastigheten blev för dyr att bygga.

Men om man utgår från vad det innebär att vara människa måste vi dra slutsatsen att det vi i första hand behöver är att dela och utbyta ­tankar med andra människor. Sådana som bryr sig om sin omgivning och vill känna samhörighet. Det är viktigt att vi som ser och ­inser människans sociala ­behov som det mest fundamentala ­hävdar det i alla olika media och ­forum.

Tommy Jansson

utvecklingskonsult, Stigtomta

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

Fritid och livsstilSamhälleDebattKrönikaPolitikSociala medier
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka