Foto:

Debattkrönika: ”Kavla upp ärmarna och gör jobbet”

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Strax före jul besökte jag ett företag som under det senaste decenniet haft en stark utveckling. De omsätter idag ungefär en halv miljard kronor, 90 procent av försäljningen går på export. De har världsledande produkter som konkurrenter inte sällan och olovligen försöker kopiera.

Sällan tänker vi på hur företag som detta en gång startade. I just detta fall började det med produktion i ett badrum när två personer insåg att det fanns ett ”hål” i marknaden som de kunde fylla. Företag vi idag ser som självklara finns runt omkring oss. Camfil, Rekal och Woody/N A Svensson Bygg startades en gång av företagsamma människor som såg en möjlighet. De som väljer att gå vidare med sin idé är stora förebilder för mig. Jag har förmånen att träffa många av dem och njuter vid varje företagsbesök jag får göra.

Till idéer som vi människor får ser vi många gånger också en risk. Ska jag säga upp mig från ett jobb och en säker inkomst för att satsa på ett eget företag? Vad händer om ingen vill köpa mina produkter? Kommer jag att kunna producera den produkt jag vill sälja?

Vad händer om människor väger dessa risker tyngre än allt positivt med att satsa på sin idé? Kan det vara så att många bra företagsidéer aldrig kommer att förverkligas? Svenskt Näringslivs årliga mätning visar att det saknas 4000 företagsamma människor i Södermanland för att vi ska matcha nivån i övriga Sverige. Trosa, Gnesta och Strängnäs är de kommuner som har en högre andel företagsamma människor än snittet i Sverige. I länets övriga kommuner är det ett underskott.

Varje år gör jag ungefär 40 besök hos företag. Byråkrati och regelkrångel är förmodligen det som företagarna pustar och frustar allra mest över. Besvärliga myndighetskontakter och oförstående politiker äter upp företagarens tid. Kan detta förklara varför vi har färre företagsamma människor i Södermanland? Är inte reglerna samma för alla företag i landet? Svaret är både ja och nej. Reglerna är desamma – däremot skiljer sig tillämpningen väldigt mycket mellan landets kommuner.

Vi pratar därför om det ”lokala” företagsklimatet. Vi till och mäter och jämför företagsklimatet i landets alla 290 kommuner genom en enkät som skickas till 70 000 företag. Vi får därigenom inblick i hur de politiska valen och kommunens myndighetsutövande skiljer sig åt. Trosa har bäst företagsklimat av länets 9 kommuner. Det är inte någon slump. Intresset och engagemanget för dessa frågor genomsyrar både politiker och tjänstemän.

Det verkligt intressanta är att det inte alltid varit så i Trosa. För 15 år sedan var företagsklimatet mediokert även där. Trosa, och på senare år även Gnesta och Katrineholm, visar att kommuner som är beredda att göra jobbet också kan göra skillnad

Jag uppmanar därför Södermanlands alla kommuner. Kavla upp ärmarna och gör jobbet!

Björn Lindgren

regionchef Södermanland, Svenskt Näringsliv

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Svenskt NäringslivEkonomi/FöretagKommunalpolitikKrönikanäringsliv
Relaterat