Debattkrönika: ”Kommunvalet i Nyköping är som att spå i kaffesump”

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Vi närmar oss med snabba veckor valet den 9 september. En vän, fast förankrad i det borgerliga lägret, säger att han förväntar sig en jävulsk resa framöver. Jag är benägen att hålla med. Valresultatet kan sluta i kaos. Spåren efter valet 2014 förskräcker. Kattrakandet efter valdagen kan bli tragiskt, även i Nyköping när rösterna är räknade i kommunvalet.

Föga talar för att det blir lätt att bilda majoritet i Nyköpings fullmäktige när vi vet väljarnas beslut. Jag upprepar här mina räkneövningar från 2017 om ett möjligt valresultat i kommunfullmäktige. Siffrorna är nu baserade på den sammanvägning av opinionsmätningar (poll of polls) som görs av Dagens Samhälle: en sammanvägning av de senaste 7-9 opinionsmätningarna 2017/2018. Mätningarna rör medborgarnas svar på frågan vilket parti de sympatiserar med i ett riksdagsval. När vi uppskattar/gissar valutgången kommunalt är det bra att hålla i minnet att sedan 2014 års val har det tillkommit cirka 120 000 väljare röstberättigade till landets kommuner. Var hamnar de nya rösterna i Nyköping?

Trenderna från riksdagssympatierna är en rejäl fingervisning hur det kan gå i kommunvalet, men avvikelserna är ofta betydande. I 2014 års val fick S nästan 3 procentenheter fler röster till kommunen än till riksdagen. Utfallet för M var nästan identiskt kommun-riksdag. För SD var skillnaden betydande: Mer än 4 procentenheter färre till kommunen än till riksdagen. De dramatiskt stora skillnaderna i röstutfall 2014 och sympatier i det senaste årets mätningar till riksdagen står C, MP och KD för. C har ökat med över 50 %. MP har tappat mer än 40 %. KD har tappat mer än 30 %. Min uppskattning/gissning är baserad på vad vi vet av utfall och sympatier och det ger följande mandatfördelning i Nyköpings fullmäktige. Det krävs 31 mandat för majoritet:

S 20

V 5

MP 2

M 14

C 7

L 3

KD 1

SD 9

När Jan Carle, förra moderata kommunalrådet i Nyköping (2006-2010), skriver i SN (19/2) och uppmanar till ett samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna är maktfrågan naturligtvis klar – om han får som han vill. Och vi vet att han har många påhejare. Men det förutsätter att Centern och Liberalerna accepterar en ­koalition av Carles typ. Det är möjligt att det finns en del moraliskt-demokratiska hakar för de två mittenpartierna att slå sig ihop med SD, öppet eller i lönndom, men jag är osäker. Ideologiskt kan ju ett center-­liberalt samarbete med socialdemokraterna och Miljöpartiet te sig mer smakligt, men det förutsätter att S offrar V. Liberala partier går gärna i armkrok med socialdemokrater i frågor om grundläggande demokratiska principer, men när det gäller fördelningspolitik och ekonomiska frågor gör liberalerna av tradition tummen ner för samarbete åt vänster.

Valet den 9 september handlar om känsloässigt, ideologiskt och abstrakt tänkande.

Ulf-Göran Widqvist

(S), författare och egenföretagare

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunKommunalpolitikKrönikaVal 2018
Relaterat