Debattkrönika: "Liberal synvilla i det holländska valet"

Krönika
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Jag är mycket glad över att det gick så bra för liberalerna i det holländska valet, sa en centralt placerad politiker i ett samtal häromdagen. Jaså, sa jag, förvånad. Det gick ju strålande för högern, men fascisten Geert Wilders parti fick inte de mandatmässigt stora framgångar som partiledaren hoppats på. Men Geert Wilders idéer segrade stort. Kristdemokraterna är kopior av Geert Wilders politik med annan kosmetika. Den konservative premiärministern Rutte använde sig av ett ordval i valkampanjen som endast på marginalen skiljde sig från Wilders. ”Populist slår populist”, är rubriken på den tyska tidskriften Der Spiegels reportage från det holländska valet. Att värdera valutgången som en seger för liberala värden är ett hån mot liberalismen som idé och praktik.

Geert Wilders främlingsfientliga och rasistiska politik har styrt den politiska dagordningen i Holland i flera år och de mer rumsrena partierna till höger har anpassat sig både i sak och i ton, vilket innebär att Wilders dominans i det mentala landskapet har berett marken för såväl plöjning, sådd och skörd av en navelskådande och självupptagen nationalism med starka antimuslimska övertoner.

De många suckar av lättnad som spred sig i de liberala tidningarna över att Wilders inte blev största parti (PVV är ett en-mans-parti) är suckar av lättsinne eller förvillelse. Wilders tankar och anda är numera i matematisk majoritet i det holländska parlamentet.

Nästa stora utmaning för demokrati och humanism i Europa är de kommande valen i Frankrike, först presidentvalet, sedan parlamentsvalet. Presidentvalets första om gång sker 23 april. Om en av kandidaterna får 50 procent redan då är segern vunnen. Om ingen når över hälften äger andra omgången rum 7 maj, då mellan de två främsta 23 april.

Geert Wilders andliga syster Marine Le Pen leder, till skillnad från Wilders, ett starkt och välorganiserat parti, Nationella Fronten. I anden är de tvillingar: extremt nationalistiska, extremt antimuslimska, extremt antielitistiska, extremt anti-EU. I Frankrike, som i Holland, styr extremhögern den politiska debatten och härjar i det mentala landskapet.

I opinionen leder ömsom Le Pen ömsom Emmanuel Macron, hemmahörande i den politiska mitten. Den tidigare huvudkandidaten, den reaktionära ”civiliserade högerns” Francois Fillon är på fallrepet genom anklagelser för ekonomiskt fiffel. Fillon och Le Pen skiljer sig endast marginellt i fråga om sociala och mänskliga rättigheter och omvärldsbild: hjälten är Putin.

De som lägger sin röst på Macron vill till varje pris hålla Le Pen utanför presidentpalatset. Macron ger dock föga hopp för socialt inriktade fransmän. Enligt tidskriften Le Monde diplomatique är Macron storfinansens man med ett ultraliberalt ekonomiskt program som allvarligt försvagar de anställdas rättigheter och vanligt folks sociala trygghet.

Lästips:

Ian Buruma: Mordet i Amsterdam.

Tomas Lindbom: Slaget om Frankrike.

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

HögerextremisterKrönikaNederländernaPolitikRasism
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka