Debattkrönika: "Men vi är många som undrar var färdplanen för den moderata säkerhetspolitiken finns"

Krönikor
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Ryssland leder kapprustningen i vår del av världen. Enligt Totalforskningsinstitutets Rysslandsexpert Carolina Vendil Pallina vill den forna supermakten återskapa en sfär i och omkring sin region där man själv bestämmer. Med militär styrka och välriktad propaganda försöker man pressa grannländer till eftergifter, till och med har man gått i krig för att annektera territorium som i Ukraina. Ordföranden i Riksdagens försvarsutskott, Allan Widman (L), påpekade att det säkerhetspolitiska läget är sämre än vi i allmänhet föreställer oss. Den tillit som funnits i de internationella samtalen de senaste 20- 25 åren finns inte längre kvar i samma utsträckning. ”Vi lever i en värld där allting är möjligt men samtidigt är ingenting längre säkert” menar Widman.

Men trots att Sverige ligger nära ett starkt upprustande och hotfullt Ryssland, och trots experters varningsord, gick knappast försvarsdebattens vågor höga i Almedalen. Såväl försvarsminister Peter Hultqvist (S) som Moderaternas Hans Wallmark talade lugnande men vagt om att man jobbar med frågan, att det sker förbättringar, att försvarsanslagen och ökningen i förmåga kommer så småningom. Moderaterna har uppenbara problem att svänga om från sin tidigare nedrustningspolitik till att ta initiativet i denna egentligen klassiska moderatfråga. Anna Kinberg Batras besked i partiledartalet, ”två miljarder till annars lämnar vi förhandlingsbordet” visar att hon lägger viss vikt vid frågan.Men vi är många som undrar var färdplanen för den moderata säkerhetspolitiken finns. Hur och när kan vi i första hand nå upp till samma nivå som våra nordiska grannar, vilket kräver ytterligare ca 9 miljarder kr. Och hur tusan skall vi kunna nå tvåprocentmålet? Moderaterna och Alliansen siktar ju helt riktigt på medlemskap i Nato. Men trycket på att medlemsländerna når detta mål ökar. Peter Hultqvist klev å sin sida fram mellan seminarierna, än mer bredbent än vanligt, och gav ett allmänt intryck av att ha fört försvarsfrågan i hamn.

Och varför efterlyser inte Moderaterna ett mer entreprenöriellt tänkande på materialsidan? Totalforskningsinstitutets har visat att andra länder utnyttjar sina materialresurser betydligt effektivare. I försvaret, liksom i offentlig sektor överhuvudtaget, sitter vi fast i en förlamande centralstyrning präglad av att endast det bästa i varje läge är gott nog. Detta leder till lika tråkiga som ständigt återkommande rubriker om förseningar, och om att pengarna är slut. Att innovativt åstadkomma mycket effekt av tillgängliga resurser är en viktig förmåga och beredskap i sig. Inte minst är den viktig ifall krisen kommer på riktigt. På en helt annan typ av seminarium redovisade Demoskop en intressant undersökning där vi kan utläsa att väljarna efterlyser både mer samarbete och djärvare initiativ i svensk politik. Något som borde hörsammas av försvarspolitikerna.

Maria von Beetzen

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

FörsvaretKrönikaPolitikSäkerhetspolitik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka