Försvarsanslagen ligger på under en procent av BNP. Det är den lägsta nivån under mannaminne, och markant lägre än våra grannländer, skriver Maria von Beetzen i dagens debattkrönika.

Debattkrönika: ”Missar M och Alliansen att ta täten i försvaret?”

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Sommarens stora medienyheter, om transportstyrelsens säkerhetsläckor och även det totala fallet av Anders Borgs hjältegloria, har fått många av oss att undra, såsom i den gamla Hoola Bandoola-låten: ”Vem i hela världen kan man lita på”

Frestelsen att spara pengar har gått ut över rikets säkerhetssystem, både här och där, nu och då. Varken för politiker eller höga tjänstemän har säkerhetshoten tydligen upplevts som reella, trots många experters skarpa varningar.

Alla partier har ansvar för att man monterade ned det gamla försvaret och för att totalförmågan nu saknas för att skydda vårt långsträckta land. Med ett minst sagt aggressivt och banditiserat Ryssland i närområdet är det i dag bara att inse att alla ansvariga politiker hade fel.

För de verksamma inom Försvarsmakten finns det inget parti som upplevts så svekfullt mot försvaret som Moderaterna, just för att M tidigare alltid sett realistiskt på dessa frågor. Men Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, som kallade försvaret för särintresse och som genomförde betydande neddragningar, har aldrig varit hjältar bland officerare och soldater.

Nu gäller det för Moderaterna att återta initiativet i säkerhetspolitiken. All expertis visar att Försvarsmakten är underfinansierad jämfört med de mål som politikerna har fastställt. Det är läge att agera nu när försvarsminister Peter Hultqvist granskas i Transportstyrelseskandalen. Han må vara kunnig i försvarsfrågor och kunna tala med ”manskapet” på rätt sätt. Men hans faktiska bidrag till Försvarsmaktens ekonomi är sannerligen inte mycket att yvas över.

Tvärtom ligger nu försvarsanslagen på under en procent av BNP. Det är den lägsta nivån under mannaminne, och markant lägre än våra grannländer. Hultqvists roll i mörkandet av Transportstyrelseaffären, en skandal som helt grävts fram av journalister, kommer att pressa försvarsministern och regeringen under hösten.

Moderaterna har läge att komma igen som förnuftets röst i försvarsfrågan och tillsammans med övriga allianspartier gå fram med krav på kraftfullt höjda anslag. Därtill måste moderatledaren och Alliansen driva kampen mot säkerhetsbrister och verka för ett bättre totalförsvar utan att fastna vid tillfälliga utspel. Politiskt ledarskap handlar om att ta tydligt ställning i våra viktigaste frågor, ett ledarskap baserat på sakargument men som också människor intuitivt registrerar. I en orolig omvärld kommer väljarna mer och mer att spana efter någon ”att lita på” .

Maria von Beetzen

säkerhetspolitisk debattör

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

FörsvaretModeraternaKrönikaPolitikSäkerhetspolitik
Relaterat