Debattkrönika: ”Se nu till att marknadsföra Stigtomta”

Inlägg utifrån

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Stigtomta är ett på många sätt unikt litet samhälle – en gång i tiden en egen socken. Med drygt 2000 invånare är Stigtomta den största satellitorten i Nyköpings kommun. Och just nu pågår något så ovanligt för en liten ort som ett skolbygge.

Om man följer debatten kring ”Hela Sverige ska leva” som är riktigt aktuell ­inför ­valet, slås man av hur viktig skolan är för mindre orter. På många håll kämpar föräldrar för att det lilla samhällets skola ska få vara kvar och ­gärna utvecklas. För landsbygden ­anses de viktigaste resurserna för småorternas överlevnad att vara tillgång på skola, lant­handel och bensinmack. Den mindre ortens lugnare till­varo och sociala nätverk upplevs som attraktiv för barnfamiljer.

Stigtomta har alltså en gräddfil när det gäller att möta moderna barnfamiljers önskemål.

Här finns redan ett ganska brett serviceutbud med ICA, OKQ8, bilverkstäder, frisör och diverse småföretag. Eftersom det dessutom finns ­ganska tät bussförbindelse till Nyköping och Katrineholm går det bra att pendla. Och för den som vill ut och resa är det inte långt mellan Stigtomta och Skavsta och på längre sikt Ostlänken.

Den nya skolan som Skanska bygger ska möta långsiktiga behov och har plats för 420 skolelever i årskurs 1–årskurs 6 och 120 förskoleelever. Total byggyta 7 000 kvadratmeter för totalt 164 miljoner. Den nya skolbyggnaden kommer också att inrymma bibliotek både för skolelever och för Stigtomtabor i allmänhet. Den blir klar i etapper och ska vara fullt färdig till höstterminen 2019.

I byggprocessen drar man nytta av underleverantörer från närregionen som bidrar med kompetens, arbetskraft och ­andra resurser. Just nu är fem entreprenadföretag engagerade i projektet. Behovet av underleverantörer skiftar under byggprocessen och som mest räknar man med att ha ett tiotal engagerade.

Ett skolbygge bidrar alltså på många sätt till ortens utveckling och det är nu hög tid för Nyköpings kommun att satsa stort på att marknadsföra Stigtomta.

Här finns ett samlat erbjudande för nyinflyttade som borde lockas av ”paketet” där den nya skolan är trumfkortet! För att fylla den nya skolan med glada och kunskapstörstande barn och ungdomar krävs en omfattande inflyttning, vilket kommunen har planerat i översiktsplanen.

Så välkomna till Stigtomta – den lilla orten med den goda servicen! En idealisk bostadsort för den moderna barn­familjen som uppskattar ­närheten till en nybyggd skola och annan service!

Läs mer om dessa ämnen

StigtomtaStigtomta skolaKrönikaNäringslivlandsbygdsutveckling