Debattkrönika: ”USA:s makt slår stenhårt mot Honduras fattiga”

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Han mördades, 47 år gammal. Hustru och två döttrar sörjer honom, saknar hans kärlek och omvårdnad. Honduras militär och USA:s CIA sköt honom på öppen gata i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Dario var facklig organisatör i Centralamerika.

Vi arbetade tillsammans i Honduras och Guatemala med organisering och utbildning av lantarbetare. Från våra seminarier med kaffearbetare i bergen i Honduras tog vi oss till möten med bananarbetare i Guatemala. Vi var tvungna att hålla seminarierna på nätterna, i plantageägarnas hangarer för besprutningsplan, för att komma undan ägarnas beväpnade vakter. Bananarbetarna vittnade om de eländiga arbetsvillkoren och den minimala lönen. Värst var att de besprutades med växtgift från flygplanen. Bananstockarna var skyddade i plastpåsar, men arbetarna utsattes dagligen för giftmolnen. Effekterna är dramatiska: Män blir sterila, kvinnor föder missbildade barn.

Vi hade just genomfört vårt sista seminarium i Guatemala när vi fick budskapet om Viktors död. Viktor var vår samordnare för lantarbetarfacken i Centralamerika. Han hade avrättats av mördartriangeln CIA-Storföretagen-Militären. Triangeln hade skurit halsen av honom på ett hotell i Guatemala City.

Fackligt arbete handlar om respekt för människors värde, om allas rätt till ett anständigt liv, om rätt till en framtid. I Centralamerika sker fackigt arbete med livet som insats. Dödens triangel CIA-Storföretagen-Militären förvägrar lantarbetarna allt. Triangeln kräver underkastelse. De kräver slavarbete. Därför marscherar Honduras och Guatemalas fattiga mot USA undan svälten och förtrycket.

Demokrati är inte ens en tankefigur för människorna i Centralamerika. De sociala och ekonomiska klyftorna är enorma. Om du inte som person kan skapa ett mervärde för makthavarna – då har du inte rätt att existera. Därför marscherar människorna i ett sista desperat försök att överleva. Donald Trump ryter ”Invasion!” och blockerar gränsen med tusentals militärer.

All makt i Centralamerika sker på USA:s villkor. USA utbildar den nationella militären i länderna. Ekonomierna styrs av USA. Gangstersyndikaten styrs av USA. Knarkhandeln styrs av USA.

1823 skapade den politiska makten i USA Monroedoktrinen. Ett beslut som innebär att USA tar sig rätten att styra över Latinamerika efter egna ekonomiska och politiska behov. De människor och stater som inte accepterar undanröjs fysiskt eller ekonomiskt/socialt.

USA-juristen Jonatan Ryan leder organisationen Raices. Han var nyligen i Sverige för att ta emot Child 10-utmärkelsen. Ryan sa: ”USA vill inte prata om de verkliga anledningarna till att det är så illa ställt i Honduras, Guatemala och El Salvador. Många av problemen är direkt orsakade av USA.” (TT/SN/17/12/2018).

Nyårslöfte: Köp Fair Trade kaffe och bananer!

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare

Läs- och filmtips

Miguel Angel Asturias: Weekend i Guatemala.

Miguel Angel Asturias: Gröna Påven.

Monica Zak: Alex Dogboy

Filmtips

Fredrik Gertten: Bananas!

Läs mer om dessa ämnen

NordamerikaKrönikaUSA