Debattkrönika: "Ytterhögern är Frankrikes största arbetarparti"

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Arbetslöshet och fattigdom mötte vi i de flesta små samhällen under vår resa i södra Frankrike, i extremhögerns, Nationella Frontens, starkaste fästen. Samtalen handlade ofta om oron för framtiden, om kriminalitet och rädslan för de andra: araberna, muslimerna, de som inte är som vi, de som förstör vår kultur och tar våra jobb.

Vår gamla vän Michèle i Montpellier bekräftar våra iakttagelser och lägger till effekterna av en förstelnad och fantasilös offentlig byråkrati som låter landsbygden, småorterna och storstädernas förorter förlora service och framtidshopp. Här har vi viktiga orsaker till att högerextremisterna har sitt starkaste fäste i södra Frankrike, enligt Michèle.

Franska medelhavskusten är hjärtområdet för de fransmän (svartfötterna) som tvingades lämna Algeriet 1962: en talrik grupp som ympat in aversioner mot araber hos medborgarna och som får sin livsluft i kulturkonflikter, verkliga och påhittade. Nostalgi, revansch, mot Pariseliten, mot islam, är bärande delar i Nationella Frontens politik och de budskapen växer i god mylla i regionen.

Michèle symboliserar i sin person och sitt liv den framgångsrika sidan av den allt djupare klyftan mellan de glittrande och moderna storstäderna och landsbygden, småorterna och förorterna, där motvinden härskar: de framgångsrika med medvind i ryggen – de mindre bemedlade med snålblåst i ansiktet. I Montpellier är arbetslösheten låg, den ekonomiska tillväxten god, serviceutbud, kultur och utbildning för alla som vill (och har råd).

Nationella Fronten är sedan socialistpartiets oförmåga att lyssna, dess högervridning och sammanbrott landets största arbetarparti. Därför säger Nationella Frontens Marine le Pen högt och klart: Folkets röst- det är jag! le Pens parti växer i tak med arbetslösheten och hennes väljare är trogna och stabila i sina sympatier.

Frankrike är ett dramatiskt tvåtredjedelssamhälle vilket röstsiffrorna i vårens presidentval visade klart och tydligt: 66 procent röstade på liberalen Macron – de väletablerade. 33 procent röstade på högerextremisten le Pen – de på skuggsidan.

President Macron tappar sympatier som ingen annan nyvald president på 60 år. Orsaken är tydlig: Han vill modernisera Frankrike med sociala åtstramningar och avregleringar av ekonomin, för korttidsanställningar och favörer för storkapitalet. Frankrikes tredje största tidning ”Liberation” gav hela sin första sida den 27 september till presidenten och rubriken ”De rikas hjälte”.

Den avgörande frågan för framtiden är om Macrons yviga gester om ett nytt Frankrike inkluderar de vars förväntningar har svikits av det franska samhället och den franska politiken: om deras behov kommer att mötas av makten med respekt och kreativitet.

Lästips

Carl-Henning Wijkmark: Sista dagar.

Édouard Louis: Göra sig kvitt Eddy Bellegueule.

Tomas Lindbom: Slaget om Frankrike.

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EUDebattFrankrikeHögerextremisterKrönika
Relaterat