Frysta kycklingfiléer och ickekörsbär

Krönika
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det sägs att det inte finns några dumma frågor, bara dumma svar.

Men ibland ställs frågor som, kanske inte är dumma, men som lockar fram skratt.

Som den gången en person, boende i ett tropiskt land vid ekvatorn, frågade hur det var när det var vinter uppe i norden. Personen hade hört att det blev 20 minusgrader, lika mycket som i frysen.

"Blir ni inte alldeles hårda och stela då?"

Personen tänkte sig alltså att vi alla gick runt ungefär som frysta kycklingfiléer, och möttes med råa garv.

Jag själv har ställt en rätt dum fråga, när jag åkte till Japan. Det var mitt under körbärsblomningen, och jag frågade en japanska:

"Men vad gör ni med alla körsbär?"

Och fick enbart skratt till svar. Körsbärsblomträden är nämligen av en variant som inte ger bär, utan bara ska blomma extra vackert och länge.

Saker som tycks självklara för någon, är inte det för någon annan. Men kanske är egentligen frågorna faktiskt smartare än man tänker vid första anblick (och jag försöker inte bara rädda mig själv här). För blir vi inte rätt stela, axlarna upp mot nacken, och lite hårda, med hjärtan som frysta kycklingfiléer, när vi fryser och vintern är som värst? Och skulle det inte vara smart om alla tusentals körsbärsträd gav något mer än bara fägring för ögonen?

Läs mer om dessa ämnen

Krönika
annons

Mest delat denna vecka