Debattkrönika: "Francos ande styr attackerna mot Katalonien"

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

”Du måste förstå att Franco var överallt”, sa Antoni, ”men i Katalonien fick vi dubbelt av honom. Han förbjöd allt katalanskt. Han hatade katalaner och vänsterfolk. Han dödade min far för han var både vänster och katalan. Det är tio år sedan nu. Men Francos skugga finns över allt.”

Antoni och jag arbetade 1977 tillsammans inom socialistpartiet i Katalonien med det första riskdagsvalet och med förslaget till en ny grundlag i Spanien efter Francos död 1975. Grundlagen som antogs 1978 blev ofullbordad och är en av orsakerna till dagens dramatiska konflikt mellan Katalonien och centralmakten i Madrid.

Det spanska inbördeskriget mellan 1936 och 1939 och de följande 36 åren av fascistiskt förtryck med tusentals mord på oliktänkande är ofta närvarande i dagens Spanien och särskilt i Katalonien. I oktober i år, under upptrappningen av konflikten mellan centralmakten och Katalonien, uttalade en av regeringspartiets (PP) företrädare offentligt att Kataloniens president Puidgemont kommer att gå samma öde till mötes som Companys, om han inte lyder regeringen i Madrid. Companys var 1934 Kataloniens president inom den kortlivade federala republiken Spanien. Companys mördades på order av Franco.

Detta sker idag 2017 i en EU-stat. Regeringens polis angriper fredliga katalaner på väg till vallokalerna med batonger och gummikulor. EU brännmärker den katalanska nationalismen och stöder den regering som beordrar våldet, som fängslar politiker och anklagar dem för uppror och hotar med 20 till 30 års fängelse.

Stanna upp ett ögonblick och tänk er att den brittiska centralmakten i London skulle ha angripit skottarna med batonger när de röstade om självständighet häromåret.

Förre Francoministern Manuel Fraga grundade regeringspartiet PP, ett parti med starka rötter i Francoideologin. En svensk jämförelse är Sverigedemokraterna och nazismen. PP är auktoritärt centralistiskt, militaristiskt, moralkonservativt och katolskt nationalistiskt. När partiets företrädare möter den regionala regeringen i Katalonien som driver ett aktivt socialt förändringsarbete mot massarbetslösheten, mot bostadslösheten, mot den växande fattigdomen, och för likställdhet mellan könen, då slår de reaktionära bakut och förbjuder.

”Tala med oss”, vädjade katalanerna. Men svaret blev som vi vet: våld och maktövertagande. Annat var det på 80- och 90-talen när den spanska regeringen stödd av EU förhandlade med de baskiska terroristerna ETA, som mördade mer än tusen människor. Till slut nåddes en fredlig lösning, en fred som råder än idag.

2010 upphävde den nytillträdda högerregeringen PP ett förhandlingskoncept för en ny relation mellan centralmakten och Katalonien. Konceptet var godkänt av riksdagen och innehöll bland annat egen beskattningsrätt av den typ som gäller i Baskien. Men högern är inte förmögen till demokratisk dialog. Francos ande styr.

Den 21 december går katalanerna till val på order av centralregeringen.

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ämne/SpanienEUDemokratiKrönikaUtrikespolitik
Relaterat