SN:s nyhetschef Roger Sundberg.

Lägg ner robotdansen, tack

KRÖNIKA
annons

Det är sällan bra att låtsas vara någon annan än den man är. Risken är stor att skådespeleriet genomskådas – och då blir det konsekvenser. I bästa fall omsluts man av en generad tystnad. Det kan också hända att man drunknar i ett bullrande gapskratt.

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Jag minns fortfarande hur jag som lågstadieelev räckte upp handen när en vikarierande lärare frågade om det fanns någon i klassrummet som kunde spela piano. Jag hade aldrig spelat piano och kunde inte ta en enda ton – men plötsligt viftade jag glatt med handen.

Klasskompisarna blev minst sagt förvånade och jag fick en klump i magen när vikarien bad mig komma fram och spela något. Det gick naturligtvis i skogen och kompisarna fick sig ett gott skratt.

Nu för tiden ser jag en massa TV-reportrar låtsas vara något annat än de faktiskt är. Var enda gång en reporter rapporterar live, så är det ett infernaliskt viftande med händerna. Det här fungerar bra om det kommer naturligt men när man låtsas vara mer fysisk än man faktiskt är går det åt fanders.

Reportrarnas märkliga robotdans har verkligen satts sig på min hjärna, så till den milda grad att jag nästan inte hör var de säger längre.

Så snälla, lägg av. Kan vi inte komma överens om att vi inte är några pianospelare utan att vi duger bra som vi är.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika
annons

Mest delat denna vecka