Konstnären Zafire Vrba förbereder inför lördagens vernissage när SN är på besök två dagar innan de ett hundra bokstavsballonger ska sväva i taket på Alla Helgona kyrka, som en del av det konstnärsprojekt som arrangeras av Nyköpingsförsamling, där sjutton konstnärer ställer ut i sju kyrkor fram till den 10 Juni. Foto:

100 ballonger fyller Alla Helgona Kyrka

Nyköping

I dag, lördag, ställer sjutton konstnärer ut i sju kyrkor i Nyköpings församling, samtidigt. SN träffade en av konstnärerna medan hen fyllde folieballonger.

Nyköpings församling har bjudit in sjutton konstnärer från Konstfack, i Stockholm att ställa ut i församlingens alla sju kyrkor. Konstnärerna läser den fristående kursen ”Helighetens bilder” och målet med kursen var den här utställningen.

Zafire Vrba är en konstnärerna, hen är mitt i förberedelserna inför lördagens vernissage när SN träffar hen i församlingshemmet mitt i mot Alla Helgona Kyrka där ett hundra folieballonger, i form av bokstäver, kommer sväva i en molnliknande installation i taket när portarna slås upp för allmänheten.

– Det är lyxigt att få ställa ut i en kyrka, säger Zafire. Tänk ljuset, rymden och luften, jag säger det igen, den känns lyxigt. Utställningens tema är ”Helighetens bilder”. Zafire valde att arbeta med ballonger. Hundra ballonger.

Hen vill förmedla andlighet med sin installation.

– Folieballonger är ett material som kan symbolisera skörhet, hur viktigt det är att vårda sina minnen, vårdar jag inte ballongerna går de sönder, samma är det med minnen, de försvinner om vi inte vårdar dem. Dessutom inger ballonger hoppfullhet. För mig kändes det andligt. Något konkret men som man inte inte riktigt kan ta på.

– Femton ballonger i timmen räknar jag med att kunna fylla, säger Zafire, där hen sitter i ett hav av ballonger.

–Jag hoppas besökarna ska bli överväldigade, dels av alla ballonger och av mina konstnärskollegors projekt, som också ställs ut i samma kyrka.

– Det är modigt av Nyköpings församling att bjuda in oss så här, säger Zafire och berättar att hen från början hade tänkt att tatuera i kyrkan som en del av utställningen.

– Jag sparar det till efterfesten, säger hen.

Under lördagen kommer besökare kunna åka gratisbuss mellan de sju kyrkorna för att se alla utställare. I St:Nicolaikyrkan hänger en skulptur som ser ut som en kotte och en bomb. Inne i Franciscuskapellet är en gravsten i marmor uppförd.

– Det här är stort, vi har aldrig gjort något liknande, logistiken runt utställningarna är enorm, säger Malén Eneberg, kommunikatör för Nyköpings församling.

– I Oppebykyrkan, till exempel, ligger installationen över kyrkbänkarna så de går för tillfället inte att använda vid dop eller andra aktiviteter, så då får vi hitta andra lokaler, säger hon.

Utställningen invigs 2 juni kl 10.30 i St:Nicolai och pågår till den 10 juni.

LÄS bla blad

Konstnärerna i de sju kyrkorna

Alla Helgona kyrka: Patrik Stensson, Zafire Vrba, Katrin Westman

Franciscuskapellet: Annika Petersson, Ida Rödén

S:ta Katarina kyrka: Maria Luostarinen, Jenny Magnusson

Mariakapellet: Henrika Lax, Åsa Lipka Falck

S:t Nicolai kyrka: Malin Hederus, Maria Högbacke, Katarina Klingspor Ekelund

Oppebykyrkan: Karl Grandin, Kristoffer Grip

Svärta kyrka: Margareta Danhard, Ann Edholm, Cecilia Enberg

Läs mer om dessa ämnen

Svenska kyrkanKonst