• Joen Berg gillar det som kallas föreställande konst. Foto:
  • Den yngsta konstnären som deltar på konstrundan är Fredrik Olof Eriksson som visar sina målningar på Vår lokal i Gnesta. Foto:
  • Föreningen Gnesta konstrunda nya styrelse har kympt till hälften och består av konstnärerna Mats Möller, ordförande Ulla Ceder, Sonja Kedem och Eha Arg. Foto:
1/

Alltid på en helg i september

KULTUR&NÖJE
annons

Efter fem år på Art Lab i Gnesta så flyttar nu Gnesta konstrunda samlingsutställningen till Lagårn i Ullsta. Föreningens nya styrelse har redan satt sitt avtryck.

Under onsdagskvällen invigdes samlingsutställningen för Gnesta konstrunda i Lagårn i Ullsta. Ett bra ställe att utgå ifrån inför helgens stora konstrunda eftersom samtliga medverkande konstnärer finns representerade där med ett av sina verk.

Konstnärer och konstintresserade fanns på plats för att lyssna till Lars Ohly som i sitt invigningstal lyfte fram kulturen att likna vid syre.

– Tänk er en dag utan kultur! En dag utan musik eller konst. En oerhört tråkig dag.

Som före detta ledamot i kulturutskottet underströk han även att kulturpolitikens mål är kultur men att staten ska ha en armlängds avstånd för mångfaldens skull.

– Jag gillar konstrundan och har under åren även en köpt en hel del konst både åt mig själv och andra, bland annat en fågelholk av Anders Rosell men även tavlor, säger Ohly till SN efter talet.

Årets konstrunda bjuder som vanligt på en bred palett -akvareller, olja, fotografier, textilkonst, glaskonst, silversmide, smyckeskonst och keramik etc. Siri K Karlsson, Ebba Wachenfeldt och andra etablerade konstnärer visar sina alster både hemma i sina ateljeér eller andra ställen.

För den som inte har bil kan det vara bra att veta att man kan promenera till 17 konstnärers verk från Gnesta centrum - från vattentornet till Lokstallet, där man bland annat kan ta del av en ljudinstallation av Julia Adzuki, berättar ordförande för konstrundan keramikern Ulla Ceder.

– Vi är en liten styrelse som har kul ihop men vi inbjuder fler att gå med i föreningen. Man behöver inte vara aktiv konstnär även om vi nu råkar vara det. Ett intresse för konst räcker bra. Eller att vilja vara lite ambassadör för Gnestas kulturliv, säger Ulla som tillsammans med sin man exempelvis placerat ut 10 stora beachflaggor längs vägarna i kommun.

– Dessutom har vi skapat en mobil version av Gnesta konstrunda som pdf, perfekt att ha i bilen när man åker runt till de övriga konstnärerna i kommun, säger Mats Möller.

Man kan exempelvis åka till Närlunda säteri och i vagnslidret kommer hästarna Alteza, Gyll, Soting och Stjärn Jo med ryttarinnorna Lena Oja och Birgitta Järnåker samt pianisten Ragnhild Mao att utföra en konstperformance med titeln "Carousel"

– Vi improviserar och hoppas förstås på yttre stimulans. Jag är van att jobba så, det ska bli kul, säger pianisten Ragnhild Mao som trots att hon är lite rädd för hästar vågar spela för dem.

Kommunens kultursamordnare Carina Nilsson gillar att det finns fler installationer och skulpturer att ta del av i år.

– Det enda jag efterlyser är kanske unga konstnärer som även kunde lyfta fram street art eller graffitin som konstform, säger hon.

Joen Berg instämmer eftersom han gillar lite Banksy-liknande konst. Hans pappa Lars ställer ut och Joen har genom åren varit på flera konstrundor.

– Jag sysslar med grafisk design och gillar att jobba i Photoshop och leka med fotomanipulering. Kanske jag ska våga bidra med något nästa år. Vi får se, säger Joen eftertänksamt.

Något som SN:s utsände misstänker blir en succé i sammanhanget är ett café i Lagårn på Ullsta där den från tv kända kocken Ida Karlsson står för bakverken och serveringen.

Vilket också är en skön konst.

Gnesta konstrunda

2- 3 september ställer 50 konstnärer ut i sina ateljéer eller på andra platser runt om i Gnestatrakten. Gnesta konstrunda pågår mellan klockan 11-17 bägge utställningsdagar. Premiären för konstrundan var 1999 och sker alltid första helgen i september.

Läs mer om dessa ämnen

GnestaKonst
annons

Mest delat denna vecka