Alltid utsatta – sällan önskade

Med sin uppmärksammade utställning "Non Grata" har fotografen Åke Ericson skildrat misären som den romska befolkningen lever i på flera platser i Europa. Nu har utställningen kommit till Sörmlands museum.

Utställningen "Non Grata" visas på Sörmlands museum fram till januari. En av de centrala bilderna visar en barnaskara i ett slitet bostadsområde där en akrobatisk pojke väcker stor uppmärksamhet.

Utställningen "Non Grata" visas på Sörmlands museum fram till januari. En av de centrala bilderna visar en barnaskara i ett slitet bostadsområde där en akrobatisk pojke väcker stor uppmärksamhet.

Foto: Tommy Johansson

Kultur och Nöje2019-11-15 16:03

Platsen är Breclav i södra Tjeckien. Året 2009. Fotografen Åke Ericson som är på plats i landet har precis fått höra att stadens borgmästare avhyst två romska familjer från deras hem. Anledningen: Ett nytt köpcentrum ska byggas på platsen. Med det har familjernas liv förvandlats till total misär. Från att ha bott i området i flera generationer har de nu förvisats till en smutsig ladugårdsbyggnad utan uppvärmning.

För Åke Ericson blev det startskottet för ett stort fotoprojekt, en dokumentär skildring av romernas levnadsvillkor som skulle komma att pågå i över åtta år.

– I ladugårdsbyggnaden som de här familjerna förvisades till fanns det inget varmvatten, ingen el och det stank av kodynga överallt. Jag visste ju att den romska befolkningen var diskriminerad men inte att det var så här gravt, säger Åke Ericson.

Innan projektet avslutades hade han skildrat romernas liv i totalt tio länder i Europa. Resultatet blev en fotobok och en utställning – "Non Grata", icke önskvärd. Utställningen visades för första gången i Sofia, Bulgarien, 2016 och samma år på Fotografiska i Stockholm. Sedan dess har den visats i städer som Berlin, Paris, Göteborg och Strängnäs.

De svartvita bilderna visar den romska befolkningen i vardagsnära situationer där utsattheten framträder i allt från uppgivna blickar till bostäder som för tankarna till 1800-talet snarare än till modern tid. Vissa skildringar biter sig fast starkare än andra, som bilden där ett barn ligger och sover i en soptunna. 

Åke Ericson förklarar att reaktionerna på utställningen bara har varit positiva, samtidigt som bilderna har väckt starka känslor.

– När besökare kommer ut och gråter så tycker jag att det känns jobbigt, säger han, och kommer i sammanhanget in på frågan om etik. 

– Det är svårt. Jag vill inte exploatera människorna som jag fotograferar. Jag vill att det ska öppna för en diskussion bland beslutsfattare. Min förhoppning är också att jag som betraktare kan ge den romska befolkningen en röst, att det blir som att det är de själva som berättar.

Det finns också ljus kopplat till "Non Grata". Vid sidan av den misär som många av bilderna visar upp finns det också ett annat budskap som Åke Ericson vill förmedla. Han lyfter fram Spanien som ett positivt exempel.

– Där har man gjort mycket för att integrera den romska befolkningen i samhället. Det har med utbildningen att göra. Man har fått in barnen i skolan och gett de samma förutsättningar som andra barn. Det är ju där allt börjar, säger han.

Sedan en vecka tillbaka har "Non Grata" huserat på Sörmlands museum där utställningen kommer visas fram till den 11 januari. En som har varit drivande i det arbetet är Peter Ostritsch, enhetschef på Sörmlands museum.

– Utställningen relaterar till vårt uppdrag och till vår vision, att vidga vyer och väcka engagemang. Det var därför som vi tog in just Åke. Bilderna i sig har ett konstnärligt värde men sedan tar det också upp ett viktigt och svårt ämne, säger han. 

På frågan om vilken bild som fångat honom mest så kommer svaret snabbt. Han går fram till ett av de större fotografierna. I bakgrunden reser sig slitna lägenhetsbyggnader, i förgrunden lekande barn där en pojke befinner sig mitt i en bakåtvolt.

– Det är nog den här bilden, som är en av utställningens mest centrala. Den visar på något sätt att barn alltid finner medel till att uppfylla sin vardag, att kunna leka, även under svåra omständigheter.

Fotografen Åke Ericson arbetade med bilderna till "Non Grata" i över åtta år.
Fotografen Åke Ericson arbetade med bilderna till "Non Grata" i över åtta år.
Åke Ericson

Född: 1962 i Västerås.

Bakgrund: Har jobbat som fotograf för flera av de stora svenska dags- och kvällstidningarna, bland annat Aftonbladet där han jobbade i totalt tio år. Är sedan 2000 frilansfotograf och har rapporterat från bland annat Balkan, Ryssland och Frankrike, i medier som BBC, Newsweek och Le Monde.

Aktuell: Visar sin utställning "Non Grata" där han skildrar den romska befolkningen i Serbien, Kosovo, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Spanien, Frankrike, Sverige, Rumänien och Schweiz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!