• André Karlsson har släppt den internationellt uppmärksammade riddim-samlingen Change Riddim. En samling med 2Pacs episka låt Changes i centrum. Foto:
  • Ikonen, 2Pac. Foto:
1/

André hyllar 2Pac på ny platta

NYKÖPING

Den livslånga kärleken till hiphoplegenden 2Pacs monsterhit "Changes" fick tidigare nyköpingsbon André Karlsson att göra allvar av sitt drömprojekt. På egenutgivna albumet "Change Riddim" tolkar jamaicanska, amerikanska och svenska artister låten som ses som en av de mest banbrytande genom tiderna.

I år är det 20 år sen 2Pacs hit ”Changes” släpptes. Texten handlar om droger, polisbrutalitet, rasism och fattigdom och var låten som gav 2Pac en större publik. Det var också låten som fick André Karlsson att ge sig hän åt musiken.

– Jag lyssnade mest på MTV och ZTV som liten. När jag hörde Changes förändrades verkligen allt, den var så melodisk och annorlunda jämfört med all annan musik, säger André som växte upp i en musikerfamilj i Nyköping.

Pappa Benny Karlsson är jazzsaxofonist och André började spela piano i tidig ålder.

Som tioåring fick han ett vikariat som keyboardist i pappans band Soulsting som turnerade runt i Sverige och spelade på pubar och krogar.

– De fick smussla in mig bakvägen till scenen eftersom det ju var 18-årsgräns på krogarna där vi spelade. Lotsen var faktiskt en av de första krogar jag spelade på, berättar André Karlsson när vi ses för en fika i Nyköpings hamn.

André var under uppväxten i Nyköping med och startade reggaebandet Skank the Bones och drev även klubbverksamhet och arrangerade spelningar innan han för tio år sedan flyttade till Göteborg. I dag jobbar han som heltidsmusiker och producent i egna skivbolaget André Roots Records.

Skivbolaget har tillsammans med Soundbank Music och Harmonics Group gått ihop och släppt en samling inspirerad av ”Changes”, kallad Change Riddim. Samlingen innehåller svenska, jamaicanska och amerikanska artister, en reggaehyllning till 2Pac.

– Idén till Change Riddim föddes när jag var ute på turné. Jag höll på med en hel del andra projekt men den här idén återkom hela tiden och gick inte att släppa, säger André Karlsson som bland annat spelar med Kapten Röd och Daniel Lemma.

Projektet tog ordentlig fart när instrumentalen av Changes som André gjort fick följa med Denzil Williams (Soundbank Music) till Jamaica.

– När han väl var på plats visade det sig att flera artister hade samma starka band till låten så det var lättare än vi trott att få ihop artister.

Alla tretton artister har fått samma instrumental och satt sin egen prägel på låten med egen text och egen stil. Projektet har tagit två år att ro i land och släppet har rönt stor uppmärksamhet internationellt. Teamet har fått mejl från vänner till 2Pac och tillsammans med artisterna Adil och Queen Ifrica har de bland annat spelat live i BBC Radio 1Xtra och Capital Xtra i London. Låtarna på albumet spelas i radiostationer över hela världen.

– Det känns helt fantastiskt att få vara med om det här, säger André Karlsson.

2Pac, eller Tupac Shakur som han egentligen hette, sköts vid 25 års ålder till döds i Las Vegas 1996. Changes gavs ut två år efter mordet.

Change Riddim

"Change Riddim" är en samlingsplatta med André Karlssons grund och version av 2Pacs "Changes". 13 artister från USA, Jamaica, Virgin Island och Sverige har fått göra sina texter och melodier.

Artisterna som medverkar är Agent Sasco, Queen Ifrica, Pressure, Sizzla, Ikaya, Anthony B, Luciano, Turbulence, Niyorah, Ja vinci, Million Stylez, Lutan Fyah och Dean Fraser.

Läs mer på changeriddim.webflow.io

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

Hip hopKultur/NöjeMusik
Relaterat