Animationer inviger nytt galleri i Nyköping

Animation

Handmålade original och ett djupdyk ner i filmskatten som bortgånge animatören, regissören och producenten Stig Lasseby lämnade efter sig inviger purfärska galleriet, NloKal vid Forsen i Nyköping som öppnar i dag lördag.

Stig Lasseby var en pionjär inom svensk animation. Tillsammans med kollegorna i det egna företaget Team Film stod han bakom såväl Pelle Svanslösfilmerna som den allra första svenska helt animerade långfilmen, Agaton Sax och Byköpings gästabud, som utspelar sig i ett fiktivt Nyköping.

— Vissa hus i filmen är tydligt att de finns här i Nyköping, jag har dock inte kunnat lista ut exakt vilket det här är, säger Nettan Lasseby, gallerist på NloKal och dotter till Stig Lasseby.

Hon pekar på ett blått hus på ett av de tecknade originalen som nu ramats in och som enligt filmen bör finnas vid något torg i staden. Agaton är i rask takt på väg in genom dörren.

— Jag hoppas någon besökare kanske kan identifiera huset, det hade varit kul!

Foto:

Galleristerna Nettan Lasseby och hennes make Kenneth Falk har slitit dag och natt med lokalen på innergården vid Forsen den senaste veckan. Skenor för upphängning av tavlor är på plats, liksom de nymålade vita väggarna och den nyinköpta spotbelysningen. Under fredagen hängdes de omsorgsfullt inramade originalen upp. Agaton Sax, fastern Tilda, Pelle Svanslös och en och annan skurk har återfått lite av sin forna glans efter att i åratal legat nedpackade i flyttkartonger i en lagerlokal i Stockholm.

Stig Lasseby avled 1996 och sedan dess har hans filmiska tillhörigheter samlat damm. Även om Nettan i flera år klurat på att originalteckningarna faktiskt borde visas upp var det inte förrän lokalen i Nyköping blev ledig som planerna blev verklighet.

NloKal med galleri heter Nyköpings färskaste galleri. I dag lördag invigs lokalen med en utställning om animatören och regissören Stig Lasseby. Foto:

— De flesta original från den här tiden slängdes, men pappa behöll en del som tur är. Han hade själv funderingar på att sälja en del av de mer kända originalen, som Disney gjort i många år. Men det blev aldrig av vilket ju är synd. De är fantastiskt fina!

Egentligen var det tänkt att lokalen skulle bli lager till paret som till vardags jobbar som designer och möbelsnickare.

— Men när vi kom in här kände vi direkt att wow, vi måste dela med oss av den här lokalen, den är ju helt perfekt för utställningsverksamhet, säger Nettan.

NloKal har för avsikt att hålla öppet ett par helger i månaden. Tanken är att visa konst och kultur från oetablerade konstnärer och artister som vill prova att ställa ut i liten skala under en kortare tid. Hängning sker på fredagar, lördag är vernissage och söndag en bonusdag för de besökare som inte hann med öppningsdagen.

— Det kan vara överväldigande att ordna utställningar som pågår i flera veckor. Vi tror det här kan locka fler duktiga utställare att visa vad de gör och kan.

NloKal har också startat samarbete både med en yogalärare som kommer att hålla klasser en dag i veckan och även en konstnär som i oktober ordnar akvarellkurs.

— Kropp och själ är ledorden för verksamheterna, det ska vara en lokal man känner att man mår bra i helt enkelt, säger Nettan Lasseby.

  • Stig Lasseby animerade och regisserade under sin livstid flera välkända svenska filmer, bland andra Agaton Sax, Pelle Svanslös och filmerna om Totte. Foto:
  • Nettan Lasseby är dotter till Stig Lasseby. Foto:
  • Lasseby erhöll under sin karriär många utmärkelser för sina filmer. Sim här för Sveagris 1968. Foto:
  • NloKal ligger på innergården i tegelhuset vid Forsen i Nyköping. Foto:
1/

Flera välkända barnfilmer

Stig Lasseby och hans företag Team Film står bakom båda Pelle Svanslösfilmerna, där Lasseby var regissör och producent.

Team Film med Lasseby i spetsen producerade utöver en stor mängd kommersiella reklamfilmer även tv-serien och filmerna om Agaton Sax, liksom barnboksklassiker som Ivar Arosenius Kattresan (1982) och Lennart Hellsings Musikbussen med design av Madeleine Pyk (1994). Även Gunilla Woldes välkända figur Totte har animerats av Stig Lasseby och hans kollegor.

Den 18 november visas Agaton Sax och Byköpings gästabud på Nyköpings teater i samarbete med Film i Sörmland.

Planer finns på ytterligare filmvisningar från Lassebys stora filmarkiv.

Korta utställningar galleriets melodi

NloKal ligger på innergården vid de gamla tegelhusen vid Forsen i Nyköping.

Galleristerna Nettan Lasseby och Kenneth Falk vill erbjuda en arena för oetablerade konstnärer. Konstnärerna erbjuds tre olika paketlösningar med den gemensamma nämnaren att utställningen endast pågår under en helg.

Namnet NloKal är en ordlek med galleristernas förnamn, men också en blinkning till självaste NK då Kenneth Falk är möbelsnickare med egen verkstad i samma lokal som galleriet. Nettan Lasseby arbetar sedan många år som designer och grafiker på HM.

Utställningen om Stig Lasseby pågår till den 27 september, men flera original och även affischer finns att tillgå i lokalen framöver.

NloKals nästa utställning är den 21-22 oktober då Kerstin Math från Råcksta i Vällingby visar målningar i akryl, akvarell och olja.

Läs mer på www.nlokal.se