• Arja Saijonmaa gör sin tredje Melodifestival, och känner av nerverna. "Man är alltid pirrig när man går på scenen som artist", säger hon. Foto:
 • Anna Bergendahl, Mohombi, Arja Saijonmaa, Zeana och Anis Don Demina, High 15, Nano och Wiktoria tävlar i den första deltävlingen i Melodifestivalen. Foto:
 • Wiktoria uppträder med bidraget "Not with me". Foto:
 • Nano är med i Melodifestivalen för andra gången, nu med låten "Chasing rivers". Foto:
 • Anna Bergendahl gör comeback i Melodifestivalen efter segern 2010. Foto:
 • Wiktoria deltar i Melodifestivalen för tredje gången, nu med balladen "Not with me".
 • Zeana och Anis Don Demina deltar med bidraget "Mina bränder".
 • Mohombi tävlar med låten "Hello" i Melodifestivalens första deltävling. Pressbild.
 • Arja Saijonmaa är tillbaka i Melodifestivalen, nu med bidraget "Mina fyra årstider". Pressbild.
 • Anna Bergendahl hoppas på ytterligare en seger i Melodifestivalen, nu med bidraget "Ashes to ashes". Pressbild.
 • Det har gått två år sedan Nano debuterade i Melodifestivalen. Nu uppträder han med "Chasing rivers". Pressbild.
 • Popgruppen High15 debuterar i Melodifestivalen med låten "No drama". Pressbild.
 • Pressbild. Foto:
1/

Arja Saijonmaa: "Klart att jag vill vinna"

KULTUR&NÖJE

Snart är Melodifestivalen i gång, och för Wiktoria ser det ut att bli en smärtsam historia på scenen.

– Den största utmaningen blir att kontrollera känslorna, säger hon.

Wiktoria gör sin tredje deltävling i Melodifestivalen – och den här gången drar hon ner på tempot ordentligt. Balladen "Not with me" är en självupplevd berättelse om olycklig kärlek, som hon hoppas kunna beröra publiken med.

– Det är som en dagbok, mina känslor och tankar. Det känns så fint att dela med mig av den och jag tror att många kan relatera, säger hon.

TT: Vilka känslor tror du kommer att komma upp på scenen?

– Ilska eller att jag blir för ledsen. Jag måste kunna kontrollera mig, men det vet jag inte om jag kan göra på lördag, säger hon.

Även Arja Saijonmaa gör sin tredje Melodifestival i år, nu med bidraget "Mina årstider".

– Man ska alltid ha lite morötter som artist och min morot är att jag har varit med och skrivit texten och påverkat innehållet. Det handlar om Moder jord, vår älskade Moder jord. Om hur vi ska ta hand om den, säger hon.

TT: Hur kommer din scenshow att se ut, vad ska du göra?

– Som att strippa, byta kläder, visa magen eller hoppa och dansa? "Let's dance"? Svaret är nej, jag kommer att leverera min sång, säger Arja Saijonmaa.

Nu hoppas Arja Saijonmaa på tredje gången gillt i musiktävlingen.

– Det är klart att jag vill vinna. Alla kommer hit för att vinna, säger Arja Saijonmaa.

Nano har tidigare kommit tvåa i Melodifestivalen och återvänder med låten "Chasing rivers". Till bidraget kommer publiken få se en mini-Nano på bildskärmarna, spelad av ingen mindre än artistens son.

– Jag känner mig trygg i numret, extra roligt är det att min son är med mig. Jag känner mig som en vinnare oavsett hur det går eftersom jag får ta med mig det här hela livet, säger Nano.

En annan artist som gör comeback i tävlingen är Anna Bergendahl. 2010 vann hon hela tävlingen med låten "This is my life". Låten räckte inte hela vägen i Eurovision Song Contest, och för första gången blev Sverige utan en finalplats.

Även den här gången hoppas hon få representera Sverige ute i Europa.

– Det känns osannolikt, det är så otroligt bra artister här. Men det är klart att jag vill vinna, säger Anna Bergendahl.

Ytterligare en artist i den första deltävlingen är Mohombi, med låtar som "Bumpy ride" i bagaget. Nu kommer han att tävla med låten "Hello". Scenframträdandet beskriver Mohombi som annorlunda jämfört med vad han har gjort tidigare.

– Jag är som en fri elektron på scenen men i det här numret är det många element som måste sitta. Det är väldigt komplext och jag måste vara fokuserad, säger han.

Fakta: Startfältet i den första deltävlingen

Det går att rösta både med Melodifestivalens app och via telefon. Nytt för i år är att det inte går att sms-rösta.

1. Nano: "Chasing rivers"

Telefonröster: 099-208 01 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 01 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)

2. High15: "No drama"

Telefonröster: 099-208 02 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 02 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)

3. Wiktoria: "Not with me"

Telefonröster: 099-208 03 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 03 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)

4. Zeana featuring Anis Don Demina: "Mina bränder"

Telefonröster: 099-208 04 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 04 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)

5. Arja Saijonmaa: "Mina fyra årstider"

Telefonröster: 099-208 05 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 05 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)

6. Mohombi: "Hello"

Telefonröster: 099-208 06 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 06 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)

7. Anna Bergendahl: "Ashes to ashes"

Telefonröster: 099-208 07 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 02 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)

Läs mer om dessa ämnen

Melodifestivalen