• – Jag kallar den för "dödens grupp", säger Renaida Braun som tillsammans med de andra artisterna mötte Karlstadspubliken på torsdagskvällen. Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Renaida kör tema orange på allt från naglar till rekvisita i låten "All the feels". Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
1/

Bildextra: Renaida redo för "dödens grupp"

Melodifestivalen

"Dirty dancing"-lyft, dansbandshouse, dansande ost och en storfavorit. Melodifestivalens första deltävling innehåller det mesta och tippas bli jämn.

– Jag kallar den för "dödens grupp", säger Renaida Braun som tillsammans med de andra artisterna mötte Karlstadspubliken på torsdagskvällen.

Flera hundra personer samlades vid 19-tiden på torsdagen på Stora torget i Karlstad. Samtliga deltagare i den första deltävlingen- av såväl artisterna själva som media döpt till "dödens grupp" - visade upp sig för Karlstadsborna.

Nyköpingsartisten Renaida Braun gjorde storstilad entré i vit fuskpäls och med långa flätor med hårband som avslöjar lördagens färgtema.

— Orange! Kolla, kolla. Det blir färg och det blir fart, kort sagt en riktig Renaidalåt, avslöjade hon från scenen- dit hon tog sig sjungandes på sin gamla Idol-låt Euphoria - Loreens segerlåt i såväl Melodifestivalen som hela Eurovision 2012.

Foto:

SN fick en snabb pratstund med 20-åringen som tidigare på dagen gjort sina första repetitioner inne i Löfbergs arena.

— Det har gått blandat, första repet var hemskt och det var svårt att få ihop alla bitar. Vi har tränat på golvet i en gympasal och det skiljer sig lite från den stora scenen, ha, ha! Men tredje repet satt allt där det skulle så jag känner mig nöjd, sade Renaida innan hon hastade vidare till det väntande välkomstminglet på artisthotellet Elite Stadshotell.

Melodifestivalens första deltävling i Karlstad nu på lördag väntas bli en rafflande uppgörelse. Inte ens artisterna själva är säkra på hur det kommer att gå – med ett undantag.

Alla är säkra på att Benjamin Ingrosso kommer att avancera till final med sin "Dance you off". Han är också favorittippad av den samlade schlagerpressen.

— Ingrosso är överlägset bäst och kommer gå direkt till final. Sedan står det nog mest mellan Kamferdrops och Sigrid Bernson. Renaida har fördel i en väldigt modern låt och ett nummer som verkligen lyfter låten. Jag tippar för hennes del på allt mellan Andra Chansen och en femte, sjätteplats, säger schlagerexperten Stefan Eriksson, som livebevakar hela deltävlingen på sn.se.

Foto:

Ska man tro på oddsmakarna så ligger Edward Blom och Kikki Danielsson sämst till i Karlstad. Men pressreaktionerna efter torsdagens repetitioner är att Blom kan överraska med sitt fullmatade "Livet på en pinne"-nummer där såväl en ost som festdukade bord dansar – om allt klaffar.

– Det kommer att vara ett klädbyte som är det snabbaste någonsin enligt dem på SVT som jag har pratat med. Så det kan gå snett. Jag hoppas att det funkar, säger han.

Kikki Danielsson, som debuterade i tävlingen för 40 år sedan och nu tävlar för tionde gången, trivs i sin tur med att vara bottentippad med finstämda "Osby Tennessee" - skriven tillsammans med Katrineholmsfödde Hölöbon Sulo Karlsson.

– Jag har alltid varit favorittippad och det är hemskt. Nu kanske jag skräller utav helskotta, vi får se, säger hon.

Foto:

Startfältet Karlstad

Deltävling 1: Karlstad 3 februari

1. Sigrid Bernson – Patrick Swayze

Låtskrivare: Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson

2. John Lundvik – My Turn

Låtskrivare: Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander

3. Renaida – All The Feels

Låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren

4. Edward Blom – Livet på en pinne

Låtskrivare: Edward Blom, Thomas G:son, Stefan Brunzell, Kent Olsson

5. Kikki Danielsson – Osby Tennessee

Låtskrivare: Sulo Karlsson, Kikki Danielsson

6. Kamferdrops – Solen lever kvar hos dig

Låtskrivare: Herbert Trus, Danne Attlerud, Martin Klaman, Krstoffer Tømmerbakke, Erik Smaaland, Kamferdrops

7. Benjamin Ingrosso – Dance You Off

Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl, K Nita

Läs mer om dessa ämnen

Renaida BraunMelodifestivalen