I den gyllene containern på Stora torget kan man bland annat testa "Växting", något som Nyköpingsbon Marcus Olander tyckte var spännande. Foto:

Bodywood bjuder in till "växting"

KULTUR&NÖJE

Hur känns det att vara en planta, stå med roten fast förankrad i jorden och vara utsatt för vädrets makter? Nu finns chansen att hitta sin inre växt med hjälp av naturmeditationen växting i Bodywoods gyllene container på Stora torget i Nyköping.

— Blunda, andas.

Eliisa Erävalo pratar lugnt på finlandssvenska medan hon drar på sig två enorma grytvantar på händerna. Sekunden därpå masserar hon metodiskt mina raggsocksförsedda fötter, samtidigt som jag blir blåst på av en ljummen värmefläkt.

Vi befinner oss inne i den gyllene containern på Stora torget i Nyköping för att genomgå ritualen "Växting". Ljuden utanför försvinner sakta bort och plötsligt står jag i strumplästen och känner mig som en blomma på en sommaräng.

Vinden sliter i foderbladen, regnet droppar på stjälken och solen hettar till i kronbladen. Men att kliva undan är inte att tänka på, rötterna håller mig fast i myllan.

— Växting erbjuder några minuters perspektivförskjutning, säger Eliisa som är en av de fyra dansare som finns på plats i containern som gästar Nyköping till och med lördag.

Konst- och dansprojektet Bodywood bjuder in allmänheten till både fika, dansföreställningar och annorlunda meditationer.

— Utgångspunkten är nyfikenhet på andra logiker än det den traditionella inriktad på marknadsekonomi. Fortfarande finns så mycket vi inte vet om oss själva och naturen. Vårt projekt går ut på att till exempel undersöka om även växter står för någon sorts andlighet. Vi hoppas att Bodywood ska upplevas som en sorts fritidsgård där vem som helst kan dyka in en stund, säger Eliisa Erävalo och får medhåll av kollegan Ellen Söderhult.

— Många är lite avvaktande först, kanske faktiskt mer här i Nyköping än i Eskilstuna där vi var innan. Men när de väl kommer in brukar de flesta trivas fint, säger Ellen som kallar projektet ett inlevelsegym.

— Det är en slags träning i att våga gå utanför sig och sina ramar. Till exempel när det gäller att testa hur långt empatin kan sträcka sig, säger hon.

Den feministiska filosofen Virginia Helds bok "The ethics of care" är en av Bodywoods inspirationskällor.

I containerns bokhylla ligger även ett exemplar av den tyske skogvaktaren Peter Wohllebens uppmärksammade bok "Trädens hemliga liv", vari skogens träd beskrivs som sociala varelser som både tänker, minns och känner smärta.

Varje dag finns möjlighet att delta i en längre eller kortare ceremoni bland de gröna växterna och på lördagskvällen väntar stor dansshow.

— Alla är välkomna och jag lovar, det finns något för alla. Musikaliskt spänner vi från Mariah Carey till Linkin Park och syriska lovesongs, säger Angela Wand som också tipsar om att containern erbjuder ett litet spa för krukväxter.

Bodywood

Ett led i att nå Sörmlands invånare med dans i olika former. Scenkonst Sörmland arrangerar.

Den som inte känner för att vaja med vinden i ceremonierna "Växting", "Jorda" eller "Helix" kan i stället passa på att låta sin favoritväxt få sig en omplantering. Containern är laddad med jord och har öppet både torsdag och fredag mellan 12 till 16. Bodywood avslutas med stor dansshow på lördag, den startar klockan 18 och förutom dans blir det även "Skrikis och Svettis( Bodywoods variant av Friskis och Svettis där alla är välkomna) och konsert med Glädjekören.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKultur
Relaterat