1/

Boktips inför Alla hjärtans dag

SÖRMLAND

Alla hjärtans dag är inte bara en dag för vuxna. Varför inte ge din tonåring en fantastisk bok om kärlek? Det finns inget mer underbart än att krypa upp på favoritplatsen, svepa en varm filt om sig och dyka ner i någon annans värld. Kanske kan just den här världen vara som en inre filt till en tonårings ostyriga tankar och förvirrande känslor.

Nyhet

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han

Åh boken är som en ljuvlig sommardag och ett härligt skrattanfall med sin bästa kompis. Boken är också en kärleksfull, varm skildring av en familj och det svåra i att förlora en mamma.

Amerikanska Jenny Han skriver så fyndigt om kärlekens alla invecklingar, om att vara 16 år och osäker på sig själv. Om systerskap och vänskap. Om kärlek och sorg.

Boken känns som en riktigt bra amerikansk high-schoolfilm. Du känner igen dig, tar fram skämskudden och skrattgråter. En helt underbar bok att få! Det bästa är att boken är den första av tre om Lara Jean!

Tips till din 16-åring

Det handlar om dig av Sandra Beijer

Sandra driver den populära bloggen Niotillfem. Det handlar om dig är hennes debutbok och är historien om den där stora sköra första kärleken. Om att hångla och att bli upphånglad. Om att förlora sin oskuld och att inte förstå sina egna handlingar. Om att kärlek kan göra så förbenat ont men samtidigt kännas lika stort som att gå på månen för första gången. Sandra skriver igenkännande, mjukt och drivande i små korta kapitel. Och som läsare färdas du mellan lycka och sorg, hopp och förtvivlan. En mycket fin liten bok!

Sörmländskt

Gnestabon och författaren Lisa Bjärbo skriver fantastiska ungdomsromaner, förutom fina barnböcker och läckra kokböcker. I boken Det är så logiskt alla fattar utom du, handlar det om bästa kompisarna Johan och Ester. Det är bara det att Johan har varit hemligt kär i sin tjejkompis sedan fyra år tillbaka. Nu går det inte längre, nu när så mycket annat rasar i hans värld. Johan är på väg att explodera och så kommer den där punkten när det bara inte går längre.

Lisa Bjärbo bygger upp sin ungdomsvärld med stor humor, hög igenkänning och språklig lätthet. Här bor ens vänner, man har problem med föräldrar, trista skolan, den snygga killen Adam och vi får en inblick i hur det känns, den där stora obesvarade kärleken. Fin bok för killar! Och tjejer såklart.

Ett tips från bokcoachen: Lisa Bjärbo och författaren Johanna Lindbäck driver också Bladen Brinner, en poddcast för vuxna om böcker för barn och unga. Här hittar du mängder av bra tips på barn- och ungdomsböcker!

Fakta

Världens viktigaste bok av Nathalie Simonsson, RFSU

Detta är boken om kroppen, känslor och sex. Om ja- och nej-känslor, om pinsamheter, normer, mensen och om finnar. Och även om att våga tro på sig själv och hur man är schyssta mot varandra. Allt det där som en tonåring (och vuxen!) behöver veta i en allt snårigare djungel av internet, krav och förväntningar.

Sexualupplysaren Nathalie Simonsson förklarar på ett ärligt, roligt och intressant sätt just sådant som en kan tycka är pinsamt, svårt och hemligt. En underbar bok att läsa även som vuxen och sedan våga prata om med sin tonåring. I dessa inspirerande #metoo tider är det alldeles extra viktigt. Given i alla tonårsrum!

Vacker poesi för unga vuxna

Mjölk och honung av Rupi Kaur

Rupi Kaur är poet, författare och konstnär. Hon har över två miljoner följare på sitt Instagram-konto, som hon fyller med korta poesi- och prosatexter om kärlek, sex, förlust, våld och om att vara kvinna av idag. Mjölk och honung (Milk and honey) är hennes fantastiska och internationellt uppmärksammande debutbok.

Texterna är korta, som små lösryckta papperslappar av ord, indelade i fyra områden. Orden är hudlösa, blottande och poesi i världsklass. Detta är en pärla, att vårda, ta fram och filosofera runt. Och kanske hitta sin egen läkning genom texterna.

Som Rupi själv utrycker det om sin bok; Det här är en överlevnadsresa genom poesi. Det här är blod, svett och tårar. Det här är mitt hjärta i dina händer. Det här är smärtan, kärleken, avskedet och läkningen.

Tips till alla åldrar

Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favilli och Francesca Cavallo.

Godnattsagor för rebelltjejer är raka motsatsen till alla sagor om den trånande prinsessan som sitter i ett slott och väntar på en prins. Boken handlar om kvinnliga rappare, forskare, politiker, författare, konstnärer, upprorsmakare, astronauter, kockar och politiska ledare från hela världen. Gemensamt med alla dessa kvinnor är att de har åstadkommit något extraordinärt eller helt enkelt bara stått upp för sina ideal. Boken är inspirerande, peppande och alldeles fantastisk! Det är okej att drömma stort och att gilla sig själv. Lika viktig för flickor som för pojkar!

Bladvändare till din 15-åring

Sandor slash Ida av Sara Kadefors

Boken handlar lika mycket om kärlek som om modet att våga vara den man är, om det svåra i att vara den snygga eller den utstötta. Sandor bor i Göteborg och dansar balett. Ida bor i Stockholm och är den populära tjejen som egentligen är helt vilse. De möts i en chatt på nätet och sedan blir livet för de båda aldrig densamma. Boken är väldigt lättläst och belönades med Augustpriset 2001. Det är en sådan där bok som en inte vill lägga ifrån sig. Om du inte hittar boken, se filmen tillsammans!

Klassiker till din 12-åring

I böckerna Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner, berättar Barbro Lindgren om sin egen uppväxt, mellan tio och femton år.

Böckerna är skrivna i dagboksform och sådär underbart äkta. Varje bok är små, enkla men gripande ögonblick om en ung människas första möte med bland annat döden och kärleken, varvat med vardagens triviala händelser. Böckerna räknas som moderna svenska klassiker och utkom mellan 1971-1973.

Bubblare: I taket lyser stjärnorna, Tio över ett, Ingen normal står i regnet och sjunger, När Hundarna kommer, Sms från Soppero och Eleonor & Park.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

LitteraturUngdomar
Relaterat