• Anita Midbjer visar akvareller på Galleri Guldgruvan i Koppartorp utanför Bukshyttan. Foto:
  • Galleristen Kerstin Glader. Foto:
1/

Citroner intar Galleri Guldgruvan

Koppartorp

Konstnärerna Anita Midbjer och Sonja Åbrink tar sig på olika sätt an citroner i höstens utställning på Galleri Guldgruvan i Koppartorp.

Utställningen "Citroner" inleder hösten på Galleri Guldgruvan i Koppartorp utanför Buskhyttan och har vernissage på lördagen.

– Den här gången kommer två av mina fasta utställare att dominera med sina målningar, Anita Midbjer som bor i Västerbotten och Sonja Åbrink från Oxelösund, berättar galleristen Kerstin Glader, som drivit galleri i den stora villan i nio år.

Konstnären Anita Midbjer var för ett par år sedan med om ett plötsligt jordskred på den grekiska ön Skopelos. Restaurangen där hon satt och åt på föll rakt ner i vattnet och konstnären skadades svårt.

– Efteråt blev Anita erbjuden ersättning för sin resa eller en ny resa till Grekland. Hon valde att åka till Grekland igen förra året. Med den här dramatiska upplevelsen i bakgrunden och det grekiska landskapet omkring sig har hon målat årets höstutställning ”Citroner”, berättar Glader.

Citronmålningarna är målade i akvarell men Midbjer ställer också ut några träsnitt.

Periodens andra utställare är Oxelösundskonstnären Sonja Åbrink.

– Om Anitas målningar är expressionistiska och dramatiska är Sonja Å:s mera stillsamt impressionistiska. Hon har i akvarell målat de landskap i Italien där citronerna växer och där hon har tillbringat mycket tid genom åren, säger galleristen.

Förutom miljöer med gårdar och hus ställer Sonja Åbrink ut målningar från Dolomiterna.

Utställningen pågår november ut.

Läs mer om dessa ämnen

Koppartorputställning