Jenny Franke bor i Ehrendal söder om Gnesta.

Dans för alla när Gnestas koreograf startar kurs

KULTUR

Koreografen Jenny Franke inleder tillsammans med Scenkonst Sörmland ett nytt dansprojekt i Gnesta och Oxelösund under våren.

Ni startar en kurs i communitydans, vad är det för något?

– Det finns egentligen inget bra ord på svenska för det hela. Men precis som det låter så är det dans för alla i samhället. Just det här projektet vänder sig till alla i åldrarna åtta år och uppåt. Är man under tolv ska man ha en vuxen med sig, men alla som befinner sig i danssalen deltar aktivt, oavsett förmåga och kapacitet. Dansen anpassar sig efter deltagarna. Och det är ingen kurs i egentlig mening, utan en skapande mötesplats där dansen är mediet vi kommunicerar genom.

Vad är det för stil?

– Det är en ganska fri form av dans och vi kommer använda olika stilar och metoder. Det viktiga är inte vilken typ av dans man använder, utan vad som händer när vi rör på oss tillsammans. Man kan jämföra det med en alla kan sjunga-kör.

Vilka danser jobbar du helst med själv?

– Jag tycker om modern dans, folkdans och pardans. Men framför allt gillar jag att jobba med det egna kreativa uttrycket i rörelsen.

Vad tycker du om dansutbudet i Sörmland generellt?

– Utbudet har varit ganska dåligt, speciellt på landsbygden. Scenkonst Sörmland försöker täcka så stora delar som möjligt med sitt arbete. Men politikerna börjar få upp ögonen för det här nu och det satsas på den här typen av projekt. Västsverige har legat i framkant med communitydansen, men nu börjar man även anamma det mer i vår region.

Vad gör du annars?

– Jag jobbar som frilansande koreograf och pedagog. Det senaste decenniet har jag mest jobbat med små barn, men även väldigt gamla människor. Den yngsta är två år och den äldsta 102.

Läs mer om dessa ämnen

Dans