• Släng dig i Fåfängans brunn.Thomas Oredsson får scenen i trädgården att kännas lite som ett populärt tv-program från 90-talet. Foto:
 • ”Jag ville komma tillbaka till Nyköping och visa upp mina kompisar. Visa att jag har några kompisar över huvud taget”, säger före detta Nyköpingsbon Johan Norén. Foto:
 • Oxelösundaren Mustafa Kablawi ironiserade över hur folk använder sociala medier. Foto:
 • Sofia Nordin tycker att det är dags att dvärgarna fritas i nästa säsong av Fångarna på fortet. ”De är de verkliga fångarna”, säger hon. Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Gussy Löwenhielm. Foto:
 • Thomas Oredsson. Foto:
 • Birgitta Klepke. Foto:
 • Sofia Nordin. Foto:
 • Tobbe Ström. Foto:
 • Foto:
 • Foto:
1/

De drog sommarens sista skämt

Nöje
annons

Fåfängan har satsat på skratt i sommar. Under fredagskvällen var det sista chansen att få ett garv innan hösten.

Det finns få dåliga stand up-komiker. En gammal sanning är att de som inte är duktiga nog lägger av väldigt fort. Det är helt enkelt riktigt, riktigt jobbigt att stå ensam på en scen framför en publik som inte skrattar. Nu behöver inte kvällens komiker oroa sig för det. Deras skämt går hem och verkar stortrivas framför Fåfängans utomhus scen, trots den stadigt sjunkande temperaturen. De får helt enkelt riktigt mycket skratt för pengarna.

Lokala flabb hade utlovats och lokala flabb blev det. Oxelösundaren Mustafa Kablawi är nybörjaren som får chansen att visa upp sig. Före detta Nyköpingsbon Johan Norén bygger en länk av humor mellan Bryngelstorp och Södermalm.

– Här i Nyköping tar man en promenad i skogen med hunden. På Södermalm har de små rastgårdar man går till och helst plötsligt är det viktigt vad hundarna har för stamtavla. En tant sa åt mig att jag borde kastrera hunden för att den förstör rasen med sina konstiga öron. Tänk om man gjort så med människor? Då hade jag inte haft några barnbarn, utbrister han.

I begynnelsen fanns SUCK. Stand upklubben på Norra brunn i Stockholm där tv-programmet Släng dig i brunnen spelades in. En inte obetydlig del av Sveriges komikerelit har passerat här och en som var rutinerad redan då var Thomas Oredsson. Nu visar det sig att SVT dammar av Släng dig i brunnen igen och att inspelningarna håller på just nu. Kvällens affischnamn Thomas Oredsson berättar att han precis kommer från en av inspelningarna.

– Vi gamlingar får sitta i köket där vi sitter och pratar lite med ungtupparna som lyfts fram på scenen. Det är unga och duktiga komiker, säger han.

Med sig till Fåfängans scen har han både yngre – och äldre nybörjare. Birgitta Klepke hör till de senare och konstaterar att hon levde ett bra liv innan sociala medier nådde även hennes generation.

– I min ålder måste man gå upp och kissa var tredje timme på natten och då kollar jag ju Facebook när jag ändå är uppe. Men sedan inser jag att det syns att jag varit aktiv halv tre på natten utan att ha gjort ett inlägg – och då förstår ju alla att jag är inkontinent. Jag måste helt enkelt tända upp partylyktorna på balkongen, hälla upp en tequila och ta en selfie, skämtar hon.

Det är den sista av sommarens tre stand up-kvällar på Fåfängan där man lockat hit en rad komiker. Frågan är om Nyköpingsborna har skrattat med?

– Det är fjärde året vi kör det här nu, så folk börjar hitta hit. Men ska vi få hit fler än 100 personer krävs det ett namn som folk känner till. Förra året var Al Pitcher här och han är ju en superstar, säger Johan Norén som får kombinera arrangörsskapet med att stå på scen.

Det hela väcker något till liv i recensenten. Ett minne från 90-talets ironiska era om en önskan att vara förbaskad rolig på uppstuds. Thomas Oredsson tappar ut en flaska öl, när han sitter bland publiken och garvar åt sina kollegor. Jag försöker vara snabb och dra till med något i stil med att det nu allt blev alkoholmissbruk.

Han skrattar inte.

Stand up på Fåfängan

Vad: Humorkväll på Fåfängan i Nyköping med stand up-komikerna Thomas Oredsson, Tobbe Ström, Birgitta Klepke, Sofia Nordin, Gussy Löwenhielm, tidigare Nyköpingsbon Johan Norén och oxelösundaren Mustafa Kablawi.

Publik: 74 personer

Längd: Knappt två timmar

Bäst: Gussy Löwenhielms snåriga resonemang om allt han är orolig för. ”Jag är orolig för att ge ett nervöst intryck”.

Sämst: Att sommarkvällen går över i en riktigt ruggig kyla efter pausen.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKultur/Nöje
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka