• Ebba von Eckermann bredvid sin klassiska Ripsajacka. Foto:
  • Ebba von Eckermann. Foto:
1/

Den vävande grevinnan har somnat in

Nyköping

Nyköpingsbon och textilentreprenören Ebba von Eckermann sörjs av familj och vänner efter att ha gått bort i februari. Med sina färgsprakande kläder gjorde hon sig inte bara känd på den nationella arenan – ropet om hennes kreationer ekade högt långt utanför Sveriges gränser.

Det började 1949 i hemorten Ripsa, där Ebba von Eckermann tillsammans med sin man grundade Ripsa textilier. Inledningsvis var det handvävda plädar i ull som stod i fokus, framställda av lokala väverskor och sömmerskor. Därefter fortsatte det med klädesplagg.

Plaggen, som skapades i ylletyg, utmärkte sig med sina starka färger och klassiska snitt. Redan vid den här tiden hade hon gjort sig känd under det epitet som skulle följa henne livet ut – den vävande grevinnan.

Klara och starka färger utmärkte ofta de kläder som Ebba von Eckermann skapade. Här är några exempel. Foto:

I början av 50-talet kom det internationella genombrottet när Dior i Paris köpte in Ebba von Eckermanns kjolar med elastisk midja. Det var den framgångsrika Ripsakjolen som fångat modehusets intresse. Kjolen, tillsammans med Ripsajackan, är några av de mest kända plaggen som Ebba von Eckermann skapade.

Framgången fortsatte till 1967, då hennes kreationer hunnit säljas till varuhus och butiker i Sverige, USA, Kanada, Frankrike, England och Tyskland. Därefter övergick Ebba von Eckermann till att rikta in sig på privatförsäljning – dels på hotell och dels hemma hos kunderna.

En ung Ebba von Eckermann, mitt i karriären. Foto:

På 80-talet lades verksamheten ner till följd av ökad konkurrens och nedpressade priser. Branschen skiftade, med företag som fokuserade på fabrikstillverkning, inte småskalig produktion.

Ebba von Eckermanns gärning har dock levt kvar, och kommer sannolikt så göra under överskådlig framtid. Flera utställningar har i perioder arrangerats – Textilhistoriska gruppen och NK-villan har visat upp hennes kläder i Nyköping, likväl som Hallwylska museet i Stockholm. För att nämna några.

Läs också: Barnbarn skriver nästa kapitel i Ebba von Eckermanns textilgärning

Genom åren har Ebba von Eckermann medverkat i SN ett flertal gånger. Ett av alla tillfällen var 2014, när det blev känt att hennes gamla varumärke, Countess von Eckermann, lanserades på nytt – den här gången med hennes barnbarn Carl von Eckermann på vd-posten. Ett annat tillfälle, samma år, var när Sörmlandsakademien gav henne utmärkelsen Årets hederssörmlänning – för hennes framgång inom textilindustrin.

Ebba von Eckermann tillsammans med barnbarnet Carl von Eckermann, som nu förvaltar Ebbas gärning. Foto:

– Det känns fantastiskt. Jag kan inte förstå att det jag har gjort har lämnat ett sådant avtryck. Det var ju bara något jag skulle göra, sa hon då.

En annan minnesvärd medverkan i SN var när Yasmin Ali, för SN:s Unga Sida, skrev om sin vänskap med Ebba – en fin relation med 79 års ålderskillnad.

Ebba von Eckermann blev 96 år.

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingHantverk