• Tove Björnberg står vid sin miniatyr av ett trädhus. Foto:
  • En av miniatyrerna var inspirerad av Harry Potter-filmerna. Foto:
  • Bakverken i caféet är gjorda av lera. Foto:
  • Bakverken i caféet är gjorda av lera. Foto:
  • Detaljerna i miniatyrerna är både sådan som hon gör själv och hittar på loppis. Foto:
  • Miniatyr av ett vardagsrum. Foto:
  • Miniatyr av ett vardagsrum. Foto:
1/

Detaljrikt när unga talangen Tove Björnberg ställer ut miniatyrer på Culturum

NYKÖPING

Tove Björnbergs miniatyrer av husvagnar, caféer och trädhus är fulla av små detaljer. Nu kan alla se dem när hon ställer ut för första gången i Nyköping.

14-åriga Tove Björnberg har skapat konst i hela sitt liv och i förra veckan ställde hon för första gången ut sina alster i biblioteket i Culturum. Ett antal miniatyrer som hon har gjort under de senaste åren. Inspirationen har varit allt från vad andra har gjort och visat upp på youtube till filmerna om Harry Potter.

– Jag har alltid pysslat och när jag var liten gjorde små saker till mina nallar. Jag hämtade en hel del från internet där jag såg andra som gjort sådant och då ville jag prova att göra miniatyrer själv. Jag planerar inte så mycket utan skissar lite idéer först. Sedan får de utvecklas samtidigt som jag jobbar på, säger Tove Björnberg.

En del av detaljerna i miniatyrerna är sådant hon fått eller köpt men mycket gör hon själv, som exempelvis bakverken i hennes caféminiatyr.

– Det var mest de små lerfigurerna jag ville göra och då behövde jag någonstans ha dem. Då gjorde jag konditoriet också. Det var mycket jobb men jättekul. Jag tror att det regnade den dagen och jag satt bara och gjorde en massa smått.

Konstskapandet är också något hon vill fortsätta med oavsett vilken form det sker i.

– Jag har hållit på med det mesta, lera, måla, rita och sy och tror inte att ett enda av dem passar mig eftersom jag ändrar mig så mycket. Men det vore kul att få hålla på med något av dem. Just nu tänker jag på att göra någon form av grundläggande utbildning så jag kan göra vad som helst efter det.

För tillfället har hon gått över till att bara måla, men Tove Björnberg menar att hon med största sannolikhet kommer fortstätta att göra miniatyrer i framtiden.

– Det tror jag, för det är som en cirkel eller kretslopp som hela tiden kommer tillbaka.

Hennes tips till andra som vill börja med miniatyrer är att bara börja öva.

– Rummen är gjorda i kartong och bordet i kartong från flingpaket. Kameran gjorde jag i lera. Börja med ett material som man känner sig hemma i.

Miniatyrer av Tove Björnberg

Tove Björnberg ställer ut sina miniatyrer på Culturums bibliotek. Utställningen pågår till 26 maj.

Läs mer om dessa ämnen

Ämne/KonstNyköping