• Therese Grankvist slog igenom på den svenska musikscenen med gruppen Drömhus i slutet på 90-talet. I dag bor hon i Nyköping efter att ha erövrat den brittiska klubbscenen. Foto:
  • Hon är inte längre sugen på att åka ut på världsturné, men Therese lämnar inte musiken bakom sig helt. – Det kan mycket väl komma en ny Drömhus-EP, säger hon. Foto:
1/

Drömhus-stjärnan Therese Grankvist följde kärleken till Nyköping – toppar fortfarande hitlistorna i USA och England

MUSIK

Från Drömhus och Mello i Sverige till dansdrottning i London och nu – anonym Nyköpingsbo som njuter av lugnet på “landet".

"Hur ofta gör ni något på Drömhus-Therese?" Frågan ställdes via Facebook av en vän som är musikjournalist på en av landets stora musiksajter. “Hurså?" frågade jag och fick genast ett smått hånfullt meddelande tillbaka: “Haha, hur många Billboard-ettor har ni i Nyköping?". Det kunde jag inte svara på, men nu har vi åtminstone en.

Något oväntat bosatte sig Therese Grankvist i Nyköping för drygt ett år sedan efter att ha bott i London och skördat framgångar på den brittiska dansmusikscenen i många år. För många svenskar är hon mest känd som frontfigur för gruppen Drömhus, men för britterna är hon mer känd som Therese.

– I Sverige är jag Drömhus-Therese. I Storbritannien är jag Therese – “Aha, Put ‘em high-Therese!". Jag är definitivt linkad med Put ‘em high, säger hon och härmar hur britterna låter när de känner igen henne.

Danslåten Put ‘em high är något av en klubbklassiker i olika delar av världen, men framför allt i Storbritannien. Den släpptes för första gången 2006 och har sedan dess dykt upp på hitlistorna med jämna mellanrum. Senast nu i oktober och november då den har legat etta på den amerikanska Billboard-listan där de populäraste låtarna i USA presenteras.

– Det är typ exakt tio år sedan den släpptes första gången och det är jättekul att vi låg i topp på Billboard. Vi hamnade inte där när den släpptes första gången.

Men i Nyköping har förstaplatsen inte orsakat Therese-hysteri. Här är hon mer anonym.

– Vem bryr sig om att jag är här, tänker jag. Det var någon granne som sa, “men du är det inte du som är hon …", säger Therese.

Här i Nyköping stormtrivs Therese, och hon berättar att det var kärleken som tog henne hit. Hennes kille Peter Johansson är Nyköpingsbo och driver Vrena Mekaniska verkstad.

– Min syster är gift med en av Peters kompisar och det var så vi träffades. Helt oväntat! Just då var jag verkligen “single in town" och tyckte att mitt liv var toppen. Jag tyckte att vara singel var min grej, men så kom han in i bilden. Så nu är jag sambo i Nyköping i stället.

Nu känner Therese att hon har landat någonstans mellan britternas “Therese" och svenskarnas “Drömhus-Therese". 2015 släppte hon sitt senaste album “Missing Disco" och det blir nog den sista soloplattan. Kanske har flytten till Nyköping och närheten till naturen gjort att hon har börjat röra sig från musiken, resonerar hon.

– Jag lämnar inte musiken helt, jag har ett par intressanta projekt på gång, men jag är inte riktigt sugen på världsturnén liksom. När jag flyttade hem började jag få förfrågningar om att göra Drömhus-spelningar igen. "Jaha, vad konstigt", tänkte jag, men så började jag köra och det var jävligt roligt. Det kan mycket väl komma en ny Drömhus-EP, hintar Therese.

Dansdrottningen lyssnar inte på dansmusik

Therese Grankvist

Bor: I Nyköping med sambon Peter.

Ålder: 39

Favoritsyssla: Inte vet jag, vara ute i solen.

Favoritbok: Jag älskar sättet som Alex Schulman och Sigge Eklund skriver.

Lyssnar helst på: Allt! Beror helt på humör. Ibland Sydafrikansk folkmusik, ibland soul, men inte så mycket dansmusik. Jag lyssnar på mycket världsmusik och folkmusik av alla dess slag.