• Jag tycker det är häftigt att komma till Nyköping, har ställt ut mycket i Södertälje, det är kul att ha en ny publik, säger Olof Näslund. Foto:
  • – Det känns speciellt att ställa ut i Malmö också men Nyköping är min hemstad så det känns extra speciellt att ställa ut här, säger Jesper Blomqvist. Foto:
  • Maskerad i trädgården och Slumpens konst pågår fram till 7 juli respektive 9 juni. Foto:
1/

Dubbel fotoutställning på NK-villan

Foto

I dag, lördag, är det vernissage på NK-villan i Nyköping för två skilda, men ändå lika fotoutställningar. Jesper Blomqvist och Olof Näslund är båda entusiastiska inför utställningen.

Olof Näslund och Jesper Blomqvist ställer tillsammans ut sina foton med en gemensam vernissage på NK-villan i dag, Olof med Maskerad i trädgården och Jesper med Slumpens konst – bland malmöitiska elskåp och containrar. Det blev ett lyckat möte för Olof Näslund, som ser likheter i bådas foton.

– Jesper Blomqvist är lite samma språk, han lyfter också fram sånt man inte ser vid första anblicken, han har hittat det vackra i rost.

Att deras foton passar så bra tillsammans var mest en slump, det är två skilda utställningar, med ett genomsyrande tema av närhet till detaljer. Det blir en blandning med detaljbilder av både det urbana och naturliga, där Olof Näslund står för det sistnämnda.

– Det är växter, blommor och blad som jag har tagit bilder på, sen har det fått passera min dator och fått en ny dräkt.

Olof Näslund berättar att han tidigare har varit fotojournalist och skildrat verkligheten, men nu vill han i stället skapa sin egen fantasivärld. Han använder sig av macrofotografier som han sedan tar bort färgerna från och byter ut till mer sagolika.

– Alla färger i Photoshop blir inte naturliga, det är det jag vill komma åt, att det blir som en sagobok.

Jesper Blomqvists foton speglar stadsmiljön i ett nytt perspektiv där han har fotat avlagringar, sprayfärg och rester av affischer på elskåp och containrar. Utställningen är ett urval av foton från två av hans böcker.

– jag vill att man ska öppna ögonen för slumpens konst i stadsmiljön, säger Jesper Blomqvist.