• New Tide Orquesta Foto:
  • Foto:
1/

En cello som låter vida omkring

Björnlunda

Björnlundabon Johanna Dahl trivs lika bra som cellolärare på Kulturskolan i Gnesta, som på spelningar på rockklubbar i Moskva, jazzklubbar i New York eller konserthus i Peking.

Johanna Dahl kan med sin stråke plocka fram de mest suggestiva toner ur sin cello. Vilket hörs när hon spelar med i ett av Sveriges mest kritikerrosade och välkända band världen över, New Tide Orquesta. Magiskt vacker genreöverskridande musik där cellon ofta har en framträdande roll.

Samtidigt har vi även pedagogen Johanna på Kulturskolan i Gnesta och El Sistema i Södertälje som lär barn och unga konsten att spela cello.

– Ett av de mest dynamiska och användbara musikinstrumenten för det går ju att plocka fram så många ljud ur en cello, säger Johanna när vi träffas i Frejaskolan innan en lektion.

Uppvuxen i en musikalisk familj i Leksand med körsång och folkmusik så hittade hon slutligen fram till sitt utvalda instrument.

– Som 14-åring med svart kajal under ögonen hjälpte jag en sommar till vid Musik vid Siljan och blev så drabbad av kraften och ljudet i en solists spel att jag genast ville börja spela cello.

Ett instrument som inte var helt självklart i Dalarna där det snarare var fiol (eller hockey) som gällde.

De flesta har nog hört Johannas spela cello, även utan att veta om det, eftersom hon bland annat gjort stråkpålägg på flera kända popartisters album men även skapat musik för SR:s barnradio samt dans- och teaterföreställningar.

Hon har även en fot kvar i folkmusiken genom Krackel Kapell men spelar även med Nord/Långbacka/Dahl. En trio som spelar i gränslandet mellan film- och teatermusik som möter världsmusik, pop och jazz.

– Det är utvecklande att få jobba gränsöverskridande och inte låsa fast sig i en viss form. Jag lär mig något varje dag. Men man måste gilla det man gör och göra det till 100 procent, menar Anna som ena dagen är frilansande musiker och spelar med Alice Assbring (El Perro del Mar) i Tv4, för att på kvällen komponera musik för teaterscenen.

Efter flera år i Göteborg och Stockholm så hamnade Johanna och familjen till slut i Björnlunda.

– Här gillar jag även att spela eller gå och lyssna på kyrkomusik. Det är mysigt att spela i bygden. Det piggar upp, menar Johanna.

Vad lyssnar du själv på 
för musik?

– Bach är aldrig fel. Jag gillar ju det minimalistiska så Arvo Pärt är en annan favorit.

Samtidigt konsumerar hon sällan musik när hon är ledig.

– Även om jag naturligtvis kan tycka om att lyssna till barockmusik, som är renande, så är faktiskt tystnad oslagbart.

Vill man lyssna till New Tide Orquesta får man dessvärre bege sig västerut i april, då bandet är på turné med ett danskompani i USA.

Musikern och kompositören

Namn: Johanna Dahl.

Bor: I Björnlunda sedan tio år tillbaka.

Familj: Sambo och en son som är 27 år, bonusdotter 19 år och gemensam dotter 13 år.

Utbildning: Klassisk cello vid Högskolan för scen och musik 
i Göteborg.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kulturplatser GnestaBjörnlundaKulturskolanKonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat