• Judasvaggan är en skönlitterär deckare, baserad på verkligheten. Det är Caroline Engvalls andra bok i en pågående serie, där första boken släpptes förra året. Foto:
  • Foto:
1/

Engvall aktuell med ny deckare – "Judasvaggan" om sexuell utsatthet på nätet

Nyköping

Nyköpingsbördiga journalisten och författaren Caroline Engvall är aktuell igen.

Lagom till sin 40-årsdag – i dag, torsdag – släpps Judasvaggan, hennes spänningsroman i en serie deckare med sexuell utsatthet på nätet som tema.

Caroline Engvall är uppvuxen i Nyköping och Oxelösund, men delar idag sin tid mellan Stockholm och Thailand. Då och då gör hon nedslag i Nyköping med olika föreläsningar, nästa gång i början av maj på NK-villan, Gripenskolan och på bokhandeln i Nyköping.

Just nu är författaren aktuell med sin sjunde bok, Judasvaggan, en uppföljning av förra årets lansering Ärren vi bär.

Just nu händer det mycket i Caroline Engvalls liv. Förutom föreläsningar över hela landet gör hon poddar och tv-dokumentärer – utöver romanskrivandet.

Boken Judasvaggan inleds med att ett dött spädbarn, inlindat i en filt, hittas i en roddbåt vid Årstaviken i Stockholm. Ulrika Stenhammar, utredare vid Citypolisens sexualbrottsgrupp, kopplas in. Snart inleds ett informellt samarbete mellan Stenhammar och journalisten Lovisa Ling, vars karaktär är delvis är inspirerad av Caroline Engvalls tid som reporter på Södermanlands Nyheter.

Den vidare presentationen av Judasvaggan är onekligen kittlande:

"Just när hon (Ling) tänker att hennes karriär är över stöter hon på ett ärende som hon inte kan släppa. Ett globalt nätverk på internets skuggsida skyr inga medel för att utnyttja små barn, med stora pengar och makt inblandade".

"Judasvaggan visar att förövare kan finnas var som helst i världen."

Caroline Engvall vill använda deckarformen för att upplysa om hur verkligheten ser ut kring sexuella övergrepp.

– Judasvaggan visar att förövare kan finnas var som helst i världen. I höstas dömdes till exempel en 41-årig man från Uppland till tio års fängelse för våldtäkt via nätet. Han förgrep sig på barn i hela världen och är den första i Sverige som dömts för våldtäkt – trots att förövare och offer inte befunnit sig i samma rum. Internet vet inga gränser och vad det kan leda till förpackar jag i spännande deckare, säger hon.

Caroline lyfter ofta att vi måste prata mer med våra barn om nätet. Hon tipsar om hur föräldrar, skolpersonal och föreningsledare kan ta dialogen om nätet med barnen, bland annat genom att visa sig intresserade, nyfikna och ställa frågor utan att skuldbelägga.

"Betona för barnen att du inte kommer att bli arg, vad de än berättar."

– Vi måste lära oss att se signalerna som de utsatta skickar ut. Det kan handla om någon form av beteendeförändring, svårt att sova eller koncentrera sig eller att man slutar med något man tidigare tyckte var roligt. Barn lär sig snabbt om vuxna inte är intresserade, därför måste vi ställa frågor gång på gång, säger hon.

En sak är extra viktig, säger hon:

– Betona för barnen att du inte kommer att bli arg, vad de än berättar.

Judasvaggan är den andra boken i en planerad trilogi – men hur många böcker det blir totalt, vet inte Caroline Engvall just nu. Hon berättar att det händer mycket kring karaktärerna, de vill leva vidare. Vad hon ska göra när serien någon gång tar slut, har hon dock koll på:

– Jag kommer alltid att fortsätta arbeta med deckarformen. Den är ett effektivt och spännande sätt att upplysa och påverka, säger hon.

Caroline Engvall brinner starkt för att få ut kunskap kring barn, unga och sexuella övergrepp. "Jag har en enorm drivkraft och tänker att det går att göra ngt. Bland annat har jag utbildat kungahuset i de här frågorna", säger hon. Foto:

Om Caroline Engvall

Namn: Caroline Engvall

Ålder: 40 år

Bor: Stockholm och Thailand

Familj: Man och tre barn

Aktuell: Med spänningsromanen Judasvaggan