• En rad band, majoriteten med den för dansband så karakteristiska bokstaven z i namnet är bokade till höstens danskvällar. Först ut är Martinez. Foto:
  • Lotta Hirwing och Cina Dahlgren från Nyköpings Dansanta Fötter är glada över att danskvällarna på Träffen drar i gång igen. Foto:
  • Om vi hinner dansa själva? Nej, ha, ha, men det är nästan lika kul att glädjas med alla besökare, säger Cina Dahlgren och Lotta Hirwing. Foto:
  • Foto:
1/

Envisa viljor blåser liv i Träffens danskvällar

KULTUR&NÖJE

Nu drar de populära danskvällarna på Träffen i Nyköping i gång igen. SN har checkat danstempen hos arrangörerna som hoppas på fullt golv när bandet Martinez kliver på scen på fredagskvällen.

Cina Dahlgren får något litet nostalgiskt i blicken när hon tillsammans med Lotta Hirwing visar vägen genom de slingrande köksgångarna som leder in i den stora öppna lokalen på Träffen. De båda skapade i februari i år föreningen Nyköpings Dansanta Fötter tillsammans med Åsa Johansson och under hösten väntas inte mindre än fyra danskvällar i lokalen.

— Här har det dansats. Och skrattats! Det sitter i väggarna...och inte minst i golvet. Det var faktiskt här jag tog mina första danssteg som tonåring, utbrister Cina med ett stort leende på läpparna medan hon blickar ut över lokalen.

På fredagskvällen lär här vara allt annat än tomt. Omåttligt populära dansbandet Martinez är bokade och arrangörstrion räknar med närmare 300 personer på dansgolvet. Dansarna har kommit horder även under vårens danskvällar och Lotta och Cina hoppas att det bara ska vara början på en ny era i den anrika lokalen.

— Förr om åren kunde det vara 500 till 600 personer här och dansa om fredagarna. Vi har som mest haft 326, men det blir fler och fler för varje gång så snart är vi kanske tillbaka till glansdagarna, säger Lotta Hirwing som liksom många andra Nyköpingsbor i flera år styrt kosan mot Borgen i Norrköping när danssuget satt in.

— Det är dit eller till Hallunda man åker för att dansa. Vi hoppas Träffen kan bli ett bra alternativ för de som inte vill eller kan resa så långt, säger Cina Dahlgren.

Till Träffen har det dock hittat en och annan långväga gäst med dansskorna i högsta hugg.

— I våras kom det ett gäng damer från Lidingö och dansade och de passade även på att ta in på hotell. Så dansen är inte bara bra för de som dansar, det här kan nog verkligen gynna även turismen, säger Lotta Hirwing.

Cina och Lotta håller under hösten även danskurser i en av de mindre lokalerna. Bugg, foxtrot, klassisk pardans och en och annan polska går att fila in mellan de resterande danskvällarna.

— Det vore så kul om fler kom och provade på! Känner man inte för att dansa går det ju att komma bara för musikens skull. Och fikat, det brukar vara väldigt poppis, säger Lotta Hirwing.

Vad ska man tänka på om man är en dansnovis?

— Skippa traktorsulor på skorna, det förhindrar att man kan glida med på dansgolvet. Och så är det bra att inte ha för mycket kläder, för det blir varmt i dansvirvlarna, säger Lotta Hirwing.

Danskvällarna på Träffen

Gillar du att svänga dina lurviga ska du boka följande fredagar på Träffen under hösten:

13 oktober spelar Jannez

10 november spelar Per-Håkans

1 december avslutar Donnez, som ses som ett av Sveriges största dansband, höstens danskvällar på Träffen.

Ideella krafter

Föreningen Nyköpings Dansanta Fötter drivs helt ideellt av de tre kvinnorna i styrelsen som välkomnar nya medlemmar. Under danskvällarna på Träffen får de funktionärshjälp av Lottas dotters handbollslag (IFK Nyköpings A-flickor) som sköter både kafeteria och garderob. Medlemmar betalar 160 kronor i inträde, icke medlemmar 180 kronor. Första dansen drar i gång klockan 20 och pågår fram till midnatt.

Läs mer om dessa ämnen

TräffenDans Kultur/Nöje